LASZTOVICZA JENŐ

Teljes szövegű keresés

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kormány az 1111/2002. számú kormányhatározatával visszamenőleges hatállyal, június 10-e napján felmentette a Balaton Fejlesztési Tanácsba kinevezett dr. Bóka Istvánt. Ez a Magyar Közlönyben 2002. június 25-én jelent meg, dr. Bóka István ezen a napon értesült felmentéséről.
A Balaton Fejlesztési Tanács 1996 óta létezik, első elnöke az MSZP-kormány által kinevezett, később a Dunasaurusról elhíresült balatoni kormánybiztos, dr. Nemcsók János volt, akinek az elnöksége alatt érdemi munka nem folyt a tanácsban, és a régió fejlesztésével kapcsolatos tevékenysége is kimerült az országos sajtóban megjelent nagyotmondásaival.
Dr. Bóka István 1999 óta volt elnöke a Balaton Fejlesztési Tanácsnak, s ezalatt a három év alatt a tanács tetszhalott állapotából működőképes szervezetté vált. Kiépítésre került a munkaszervezete, amely bármely regionális ügynökséggel felveszi a versenyt. Az EU-s programozás területén mint nyolcadik régió tudott a Balaton fellépni.
A polgári kormánynak köszönhetően a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balaton régió olyan pénzforrásokkal rendelkezett - az idén 6 milliárd forinttal -, amilyenekkel korábban sohasem; gondoljunk a szennyvízcsatorna-programra, a turizmusfejlesztési programra, továbbá az ehhez kapcsolódó pályázatokra. Összefogva a kistérségi társulásokkal, a régiókkal, a kamarákkal, a balatoni civil szervezetekkel, a Balaton Fejlesztési Tanácsot egyre többen a Balaton gazdájának tekintik.
A választásokat követően a Balaton Szövetség elnöksége egyhangúan úgy döntött, kéri a kormányt, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke továbbra is dr. Bóka István legyen, hiszen pártállásra tekintet nélkül bírja a régió bizalmát.
A Balaton Szövetség tömöríti az összes part menti önkormányzatot és az üdülőkörzethez tartozó települések helyhatóságainak nagyobb részét. Ezért volt meglepő a felmentés, amely egyben dr. Bóka István elnöki tisztségét is megszüntette, akinek egyetlen bűne az volt, hogy fideszes országgyűlési képviselő. (Zaj a kormánypárti oldalon.)
Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném megtudni, miért mentette fel a kormány a szakmailag széles körben elismert elnököt. Van-e összefüggés az MSZP-káderek politikai érdekei és a munkáját jól végző elnök eltávolítása között? Miért kellett a felmentésről haladéktalanul, visszamenőleg intézkedni? Milyen eljárás az, hogy az elnököt nem értesítik felmentéséről, és az új delegáltat a kormány a mai napig nem nevezi meg? A Balaton Fejlesztési Tanács elnökét a kormány erőből vagy a Balaton régióban kialakult konszenzus alapján, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a kamarák megkérdezése alapján kívánja-e megválasztani?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem