GULYÁS JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az állami tulajdonú, közpénzzel gazdálkodó Magyar Fejlesztési Bank előző kormányzati ciklus alatti sajátos működésének újabb megnyilvánulási formáival szembesülhettünk az elmúlt napok sajtójából.
Az MFB közpénzből rendkívül nagy, milliárdos reklámpiaci szereplővé lépett elő a választási év kezdetén és a kampány alatt. Nehezen magyarázható, hogy mi is indokolta a Fejlesztési Bank ez év első öt hónapi, csaknem másfél milliárdos reklámköltségét, miközben a közvetlenül ezt megelőző hasonló időszakban még csak alig félmilliárdot költött ilyen célokra.
Ezen túlmenően az MFB előző vezetése olyan szerződést kötött az érdekeltségébe tartozó Hungexpo Reklám Rt.-vel, amely nem a megrendelő bank érdekeit testesítette meg, hanem a teljesítő céget juttatta aránytalan előnyökhöz. A Hungexpo Reklám Rt. egyébként az a részvénytársaság, amely a közelmúltban arról is vált ismertté, hogy a Szerencsejáték Rt. szintén másfél milliárdos reklámcsomagjának csaknem felét a Magyar Nemzetet, a Szabad Földet és a Sportfogadást kiadó társaságnál költötte el, továbbá a Magyar Postával és a Hungexpóval is öt évre szóló szerződést kötött.
A napilapokban megjelent információk szerint az öt évre szóló szerződést a bank csak rendkívül hátrányos feltételek mellett mondhatja fel, kénytelen lenne ugyanis kifizetni az idei több mint 910 millió forint plusz áfa keretösszeg 15 százalékát és a 2006 végéig elmaradó hónapokkal felszorzott havi közel egymillió forint rendelkezésreállási díjat is. Az újsághírre reagáló, minap távozott elnök-vezérigazgató, Baranyay László az idén megnövekedett hirdetési aktivitást az új hitelezési formák megjelenésével indokolta. Az exbankvezető még azt is hozzátette, hogy az MFB imidzsének javítását a bankot korábban felügyelő miniszter is fontosnak tartotta.
Ezek után a következő kérdésekre várom államtitkár úr válaszát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Szándékában áll-e olyan vizsgálat elrendelése (Az elnök csenget.), amely tisztázza, hogy a nem kereskedelmi banki tevékenységet folytató pénzintézet esetében indokolt volt-e, megalapozott volt-e ilyen mértékű önreklámozás? (Az elnök ismét csenget.) Miért állhatott érdekében az MFB-nek egy számára nyilvánvalóan előnytelen pénzügyi költséget jelentő szerződés megkötése? Szándékában áll-e... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem