DR. MAGDA SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Kollégák! Képviselőtársak! - azt hiszem, helyes, ha így mondom. Szanyi képviselőtársamhoz hasonlóan én azt szeretném, ha a földbirtok-politikáról beszélnénk. Egyetlenegy gondolat: Magyarországon az 1970-es időszakban a vidék statisztikailag mérhetően gazdagodott - meg kell nézni, hogy mi volt akkor. 1990-től a vidék szegényedik - meg kell nézni ezt, ennyi.
Ezért ez a birtokpolitika arra törekszik, hogy lehetőséget teremtsen egy olyan gazdálkodásra, amely megítélésünk szerint biztosítani fogja a vidéken élők foglalkoztatását, a vidéken élőknél - nem egy falunál két család, hanem egy-egy falunál - a komolyabb megélhetés lehetőségét. Szeretnénk elérni azt, amit Godó képviselőtársam mondott, hogy a környezetgazdálkodást elősegítve, a biotermelést elősegítve egy Európában jól eladható termékstruktúrával tudjunk piacra lépni, s természetesen szeretnénk elérni azt, hogy a fiatal agrárvállalkozók kapjanak földet.
Én azzal egyetértek, hogy lehet, hogy sorrendben ez nem ott van, de benne van a sorrendben, kiemelten. Ha ebből a birtokpolitikából valami hiányzik, egyvalami nagyon hiányzik: nem kötjük iskolai végzettséghez, mint a világon mindenhol. Én megint azt mondom, hogy ezt közgazdász, jogász barátaimmal vitattam meg, azt mondták, hogy szigorú, amit előírtok, megállja a versenyt, de miért nem mertétek már megkövetelni azt, hogy földet Magyarországon az kapjon tartósan, még egyszer mondom: az új vállalkozók közül, akik megfelelő iskolai végzettséggel rendelkeznek, és ismerjétek el a régieket mint fölhasználókat.
Én ezért gondolom azt, és ezzel a gondolatot befejezem, hogy a lehetőségek között ma egy korszerű, versenyképes mezőgazdaságot megalapozó birtokpolitika van előttünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem