DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! A csapdát önök állították fel. Láthatja most, hova vezet a felelőtlen, rövidlátó agrárpolitika, amely ellehetetlenít működő szövetkezeteket (Közbeszólás az MSZP soraiból: Úgy van!), és olyan beruházásra biztat embereket, amelynek óriási a kockázata, amelyből csak ideig-óráig lehet megélni, amelyben kiszolgáltatottá válnak az emberek a kereskedelemnek. (Szórványos taps az MSZP soraiban.) Ennek ellenére kijelenthetem önnek, képviselő úr, hogy segíteni kívánunk a gazdálkodókon.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ez évben is 9,5 milliárd forintot fordít a tejtermelők helyzetének a javítására. A vonatkozó rendeletek szerint az extra minőségű tej átvételét támogatjuk, de felhívnám a képviselő úr figyelmét, hogy ezek magánjogi szerződések, amelyek a termelők és a feldolgozók között létrejönnek, így nekünk csak befolyásolási lehetőségünk van, amelyet az ár vonatkozásában meg is teszünk. A minisztérium magánjogi jogviszonyban kialakult viták rendezésére nem jogosult.
A tejfeldolgozó magángazdaságok, így a Nutricia sem kötelezhető felvásárlásra. Hogy hadüzenetnek vagy gazdasági érdeknek lehet-e tekinteni, hogy ők úgy döntöttek, hogy csak extra minőségű tejet vesznek át, ez nyilvánvalóan az ő gazdasági megfontolásuk. Vannak bizonyos tejtermékek, amelyeket megfelelő szavatossági idővel csak extra minőségű tejből lehet előállítani, és nyilván ebben az ő felelősségük megvan.
Hogy 500 liter napi termelés alatt nem vesznek át tejet, úgy gondolom, hogy ez ellen lehet tenni. A 20 tehénnél kevesebbet tartó gazdálkodóknak tejszövetkezetet kell létrehozniuk, megfelelő minőségbiztosítási rendszert kell kidolgozniuk ahhoz, hogy ne rontsák le egymás tejét. Természetesen tudom, hogy ehhez technológiai megújításra van szükség, erre a minisztérium szintén ad támogatást, az idei évben is adott. Felhívom figyelmét, hogy ha be tudjuk végre három év után indítani a SAPARD-programot, kifejezetten ilyen célú beruházásokra kívánjuk szánni azt a 30 milliárd forintot, amelyet már három éve nem tudnak felvenni a gazdálkodók.
Tájékoztatom a képviselő urat, hogy a tejpiac zavarainak rendezése érdekében folyamatosan tárgyalunk a szakmai szervezetekkel, így a Tejtermék Tanáccsal, a Magyar Agrárkamarával, a MOSZ-szal, a Gazdakörök Szövetségével, valamint a Parasztszövetséggel is. A tárgyalásokon felvázoltuk a tejpiac stabil helyzetének megőrzése érdekében hozandó intézkedéseinket, és a szakmai szervezetek véleményét kértük a további intézkedések vonatkozásában. Folyamatosan együtt dolgozunk a Tejtermék Tanáccsal a probléma megoldásában, és hajlandók vagyunk közös tehervállalással a jelenleg felgyülemlett problémák megoldására is, amennyiben a probléma komplexen, hosszú távon az európai uniós csatlakozásig lehetséges; az átmeneti tűzoltásokat nem tartjuk alkalmasnak ezen piaci problémák megoldására.
Erre a közeljövőben sor fog kerülni, úgyhogy kérem a képviselő urat, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem