NÓGRÁDI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Semmiféleképpen sem szerettem volna ehhez a vitához hozzászólni, én azért ültem be az általános és részletes vitára, hogy tanuljam '56-ot, tanuljak ezekből a felszólalásokból. Egy dolog viszont alapvetően nyilvánvalóvá vált számomra, ami alapvető különbség, e vita kapcsán elvi különbség a polgári oldal és a kormányjavaslatot beterjesztő kormányzó párt részéről gondolkodásmódban.
Kérem, aki meggyőződéses demokrata, az nem fél a társadalmasítástól. Számomra már a kisközösségek is bebizonyították, a kisközösségekben működő szervezetek, civil szervezetek a helyi ügyek révén, hogy nem kell félni a vitától, a véleménykülönbségtől, főleg egy ilyen ügyben, amikor egy társadalmilag elfogadott kitüntetésre vonatkozó törvényt próbál a Ház megalkotni.
Még egyszer: én úgy gondolom, hogy a demokrácia velejárója az, hogy vita van, felelős vita van, és a felelős vitán keresztül lehet konszenzust teremteni, de ehhez szükséges a szereplői kör bővítése. Ez elvi kérdés. Halász János javaslata nem minősített, Halász János javaslata nem diszkriminált, egyszerűen elvi kérdésben csak bővíteni kívánja, hogy társadalmasítható, egyértelműen jobban társadalmasítható legyen a kitüntetettek személye, illetve az efölött zajló vita.
Egyértelmű volt Pettkó képviselő úr véleménye a Magyar Demokrata Fórum részéről is. Nem szeretnék én magam sem, de gondolom, számos olyan jelenlevő van a vitában, aki valamikor eljut kitüntetési szintre, ahol csak egy szűk kör dönt róla, és ezáltal az adott méltányos kitüntetésnek nincs meg a társadalmi legitimizációja.
Még egyszer mondom, aki meggyőződéses demokrata, az nem fél attól, hogy több szervezet kerül be egy vitába, amelyek olyan módon folytatják ezt a társadalmi vitát, ami feltehetően csatlakozik a társadalom széles rétegeihez. Így működik ez a kisközösségekben is, de így működik a nemzet szintjén is.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem