HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Őszintén szólva úgy láttam, hogy Halász János már megnyomta a gombot; nem akartam semmiképpen sem első lenni e módosító indítványnak a vitájában, hiszen az az előterjesztőt illeti meg, de ha már így van, akkor néhány gondolatot mindenképpen szeretnék elmondani.
Ez az 5. számú módosító indítvány arról szól, hogy kibővítené annak a kuratóriumnak az összetételét, amelyik a Nagy Imre-érdemrendet odaítéli. Ezzel kapcsolatban elnök úr türelmét megkockáztatva is el kell mondanom, hogy az előző hét óta az '56-os szervezetek, amelyek meg vannak említve a módosító indítványban, és azok is, amelyek nincsenek megemlítve, különböző módon kifejezték a véleményüket erről a kérdésről és erről a vitáról; gondolom, nemcsak nekem, másoknak is.
(16.20)
Nem akarom itt megnevezni - több fideszes képviselőtársamnak már meg is mutattam a levelet -, egy nagy '56-os szervezet elnöke ebben a kérdésben az én és a szocialisták álláspontjával azonosította magát, és nem a Fideszével. (Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Melyik az?) Nyilván vannak más '56-os szervezetek, amelyek másképpen gondolkodnak.
Azért csatlakozik ez ehhez a módosító indítványhoz, mert Halász János képviselő úr felsorol nagyon nemes és fontos feladatokat végző '56-os szervezeteket, de ön is tudja, ugyanúgy, mint én, hogy nagyon sok ilyen van. Nagyon sok ilyen van! Lehetne egy 100 vagy 150 fős kuratóriumot is fölállítani, ha minden '56-os személyt és szervezetet ebbe a kuratóriumba be szeretnénk vonni.
Azt gondoljuk, ha a díj Nagy Imre nevét viseli, Nagy Imrének kíván emléket állítani, akkor logikus, hogy ebben elsősorban a Nagy Imre Társaság és a Nagy Imre Alapítvány vegyen részt. Nyilvánvaló, ha ön öt főre kívánja a kitüntettek létszámát csökkenteni, helytelen lenne, ha a kuratóriumban nem tudom, hányan lennének. A kuratóriumnál az ötfős létszám mindenképpen helyesnek és elfogadhatónak tekinthető.
Azok a személyek, akik ebben részt vesznek - ha ön a jelenlegi miniszterelnök úr személyét vitatja is -, mindenképpen nagy demokratikus legitimitással rendelkeznek: az ország miniszterelnöke, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Nagy Imre Társaság és a Nagy Imre Alapítvány vezetője. Ez az a kör, amelyet ha kibővítünk, akkor egyszerűen nem tudunk hol megállni. Nem tudjuk megmondani, melyik az az '56-os szervezet, amelyiknek, ha szeretné a részvételét jelezni, azt kell mondani, hogy ne vegyen részt ebben.
Ami pedig a személyeket illeti, tisztelt Ház, tisztelt képviselőtársaim, mi ugyan azt szeretnénk, ha a Magyar Szocialista Párt adná a miniszterelnököt a következő húsz esztendőben, de önnek mint ellenzéki képviselőnek nyilván azt kell gondolnia, hogy ez nem így lesz, előbb-utóbb a házelnök vagy a miniszterelnök lehet más pártból is. Ilyen módon az ő tekintélyüket is csökkentené, ha az ön módosító indítványát elfogadva és újabb kapcsolódó módosító indítványokat is elfogadva annyira kinyitnánk a kört, hogy lényegében nagyon-nagyon sok civil szervezetet bevonnánk az adományozók körébe.
Ezzel együtt azt hiszem - nem hivatkozom még egyszer arra, amit Révész Máriusz egyszer már vitatni kezdett -, ha az érdemrendhez benyújtott konkrét módosító indítványokról vitatkozunk, akkor jól tesszük. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem