HALÁSZ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Talán nem baj, hogy nem én szóltam először, így talán rövidebb lesz a vita, és nem kerül olyan vitára sor, mint az előbb, és amit nagyon pontosan jellemzett és modellezett, mutatott be Révész Máriusz.
A módosító javaslatom a melléklethez kapcsolódik. A most benyújtott törvénymódosításuk az eljárási szabályok tekintetében tartalmaznak új elemet: azon kuratóriumba, amely a kitüntetési javaslatokat rangsorolja, két civil szervezet is delegálhat küldötteket.
A törvénymódosítás indoklása tartalmazza azt is, hogy október 23-a, az 1956-os magyar forradalom méltó megünnepléséhez hozzátartozik önök szerint ezen kitüntetés adományozása is. Ez van ebben benne. Úgy hiszem, tényleg csak tényszerűen, a szűken vett szövegszerű dolgokról, és nem az erkölcsi oldaláról beszélek, mert mélységesen és teljesen egyetértek fideszes képviselőtársaimmal e tekintetben: ha komolyan gondolják ezt, akkor nem hiszem, hogy csak ezt a két szervezetet kell delegálni ebbe a kuratóriumba.
Ha az '56-os magyar forradalomról beszélnek, akkor igenis kísérletet kell tenni arra, hogy olyan szervezetek, amelyek '56 emlékét ápolják ebben az országban, és valóban nagyon sokan vannak, részt vehessenek ebben a munkában, ne csak kettő; ne csak épp az a két szervezet, amely Nagy Imre nevét viseli. Azt hiszem, a módosításomban felsorolt négy szervezet - az Igazolt Szabadságharcosok Szövetsége, az '56-os Szövetség, a Történelmi Igazságtétel Bizottság és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége - olyan szervezet, amelyek esetén igenis meg lehet fontolni azt, hogy ezek is vegyenek részt ebben a munkában.
Ha már azt mondták, hogy legyen ilyen, akkor ne csak kettő legyen. Tegyünk kísérletet arra, hogy találjunk egy optimális megoldást! Persze, minden olyan szervezet, amely foglalkozik ilyen kérdésekkel, amely ápolja '56 emlékét, nem biztos, hogy tag tud itt lenni, hiszen nagyon sok ilyen szervezet van ebben az országban. De vannak emblematikus szervezetek, vannak országos szövetségek e tekintetben, és azt hiszem, róluk nem szabad elfeledkezni; nem szabad elfeledkezni azért sem, mert ahogy látszik a vitákban, politikailag átitatott vitáról van itt szó.
Ne akarjanak már túlságosan egyoldalúak lenni önök ezzel a javaslattal! Gondolkodjunk már azért az egész országban, ezt szeretném kérni önöktől, a javaslatom ezt célozta. Nyilván lehet ehhez kapcsolódó módosító indítványt is benyújtani, és lehet a szervezetek számát pontosítani, ha ezt többen úgy gondolják. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem