DR. SALAMON LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha ez a kitüntetés az 1956-os forradalmat és szabadságharcot a maga teljességében akarja megjeleníteni, akkor annak a módosító indítványnak a teljesítésétől, amelyik mellett Halász János érvelt, nem lehet elzárkózni.
Én gyerek voltam még a forradalom időszakában, de sok minden megragadt bennem, és a felnőttek később is vissza-visszatérő emlékezései is erősítették azt a képet, hogy 1956 egy antisztálinista és szovjetellenes, mármint a szovjet megszállás elleni olyan forradalom és szabadságharc volt, ami az egész magyar társadalmat átfogta. És ez a kettős cél, a diktatúra megdöntése és az idegen megszálló csapatok távozása tudta egy frontba egyesíteni a társadalomnak azt a részét, amelyik szocializmusban gondolkodott, mert valóban, ők is ott voltak, és ilyenként ott volt Nagy Imre is - menet közben, folyamatos, gyors fejlődés után jutott el a forradalommal való azonosulásig -, tudta egyesíteni ezt a részt a társadalomnak azzal a részével, amelyik polgári rendszerben gondolkodott. S akkor ez egy nagy társadalmi egység volt.
Ha ezt akarjuk, hogy ez a kitüntetés ezt a forradalmat és szabadságharcot egészében jelenítse meg, akkor mindenkit, aki ma országosan számító, lényeges egyesület, be kell venni, mindenkinek helyet kell adni; különben ez a dolog már csak ez okból is félresikerül. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem