DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES

Teljes szövegű keresés

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES
DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Szekeres képviselő úr félremagyarázza az általános vitában elhangzottakat, amikor azt említi, hogy egyetértünk például azzal, hogy a kitüntetettek között szerepeljenek olyanok, akik a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke és a békés rendszerváltás megteremtése érdekében sokat tettek. Ezek a fogalmak az önök szocialista szótáraiban érnek valamit, és az általános vitában jómagam is kifejtettem, hogy éppen nem a kommunistákra és azok jogutódjaira, eszmei örököseire jellemzők ezek a ténykedések.
Kérem szépen, ahogy Varga képviselő úr elmondta, '56 az összefogás és a függetlenség eszmeiségét hordozza magában. Erre utal, hogy a forradalom alatt rádión leadott és külföldön regisztrált 225 ismétlődő követelés közül 35 százalék a függetlenségre, 31 százalék a politikai rendszer reformjára, 28 százalék a gazdasági reformokra, 6 százaléka pedig a sajtó- és a vallásszabadságra vonatkozott, és egyébként a diktatúra lerombolása volt a cél.
A kurátorokkal kapcsolatosan: ki fog dönteni arról, amit önök úgy mondanak, hogy békés rendszerváltozás? Kérem szépen, soha nem tárgyalta meg az ország még az elmúlt tizenkét év alatt, hogy mit jelentett volna egy békétlen rendszerváltozás. Az én olvasatomban vagy az elképzeléseimben akkor sem dördült volna el egy lövés sem, senki egy pofont nem kapott volna, de lehet, hogy Magyarország előrébb tartott volna, ha nem békés rendszerváltozás van, hanem úgynevezett békétlen rendszerváltozás lett volna. Egy kurátort mondjanak, aki ebben az ügyben akár ideológiailag, akár elfogadhatóan nyilatkozni tud majd, hogy mi az, hogy békés rendszerváltozás, mi az a társadalmi párbeszéd és a társadalmi béke megteremtése! Önök soha életükben ezen nem munkálkodtak, hiszen azoknak a jogutódai, még egyszer mondom, és eszmei örökösei, akik eltiporták ezt az '56-os forradalmat.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem