FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA

Teljes szövegű keresés

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA
FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Szülővárosom iránti elfogultságom okán úgy vélem, mindenki tudja, hogy a gödöllői Grassalkovich-kastély hazánk egyik legértékesebb műemlékegyüttese.
Az államtitkár úr bizonyára azt is tudja, hogy e kastély helyreállítása és hasznosítása 1994 és 1998 között kormányzatilag kiemelt feladat volt, amelyre a költségvetés közel kétmilliárd forintot fordított. Ekkor kerültek helyreállításra az épület legszebb szárnyai, a díszudvar, a főhomlokzat előtti kertek és a park egy része. A műemlékvédelem zászlóshajójának nevezett beruházás térségfejlesztő hatású is volt. A gödöllői kastély 1996-os megnyitása 80 munkahely létesítése mellett szó szerint a semmiből teremtett évi 220-240 ezer fős idegenforgalmat, erre épülő turisztikai szolgáltatásokat és vállalkozói holdudvart is.
(10.30)
Sajnos, a helyreállítás lendülete az 1998-as kormányváltást követően megtört. Az állami többségű közhasznú szervezetben az üzletrész osztódott, a kulturális és a környezetvédelmi tárcák együttműködése nem jött létre. Néhány kisebb munka elvégzésére ugyan sor került, de a kastély helyreállítása lényegében azóta is áll. Hogy szemléletesen fogalmazzak: ha egy mai látogató megtekinti a gödöllői kastélyt, még mindig csak azt látja, amit már 1998-ban is láthatott. Az elmúlt években a kastély körül számos botrány is volt, pereskedések, a kastélyvezetést elmarasztaló bírósági ítéletek és vizsgálatok, műemléki hatósági problémák, és nem sorolom tovább.
Tisztelt Államtitkár Úr! A hazai építészeti örökség, ezen belül a gödöllői Grassalkovich-kastély védelmének kormányzati felelősségét az önök tárcája viseli, ebből fakadóan kérdezem önt tisztelettel:
1. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kívánja-e a közeljövőben rendezni a kastély kht.-ban működő munkaszervezetének immár akuttá vált problémáit?
2. És ez a lényeg: tervezik-e a kastély helyreállításának felgyorsítását? Mert ön is bizonyára tudja, hogy a '94 és '98 közötti lendületet megismételve, három-négy év alatt, vagyis ebben a kormányzati ciklusban a teljes munka elvégezhető, mint ahogy befejezhető lett volna már az elmúlt négy évben.
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem