DR. PINTÉR SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 153. § (3) bekezdése értelmében a belügyminiszter beszámol az Országgyűlésnek a választás állami feladatainak megszervezéséről és lebonyolításáról. Ezen kötelezettségemnek írásban eleget tettem.
Az új évezred első választásának lebonyolítása törvényes rendben, magas színvonalon történt meg. Törvényi felhatalmazás alapján időben megszülettek a szükséges belügyminiszteri rendeletek, az Országos Választási Iroda vezetőjének intézkedései pedig segítették az igazgatási feladatok pontos végrehajtását.
A választás sikeres lebonyolításában megkülönböztetett szerepe volt a mintegy hatvanezer bizottsági tagnak és negyvenezer köztisztviselőnek. A közreműködők mindvégig biztosították a választások jogszerűségét és tisztaságát. Nekik ezúton az elismerésemet és köszönetemet fejezem ki eredményes, pontos munkájukért. (Taps.)
Az egész választási folyamatot a polgárok fokozott aktivitása jellemezte. Ez megmutatkozott abban is, hogy a részvételi arány mindkét fordulóban meghaladta a 70 százalékot. A választási szervekhez eljuttatott beadványok száma is szokatlanul magas volt, de a kifogások nyomán született bírósági döntések nem kérdőjelezték meg a törvényes lebonyolítást.
Újdonság volt a választások lebonyolításának rendjében, hogy az önkormányzatok irányítása alá helyezett okmányirodák eszközparkja biztosította a választás informatikai rendszerének műszaki hátterét. Jól vizsgázott a választási folyamatot támogató számítógéprendszer, amely minden eddiginél gyorsabban működött. Az első fordulóban a szavazóhelyiségek bezárását követően közel öt óra múlva, a második forduló napján pedig alig több mint két óra elteltével az adatok feldolgozottsága csaknem százszázalékos volt. A közvélemény gyors és pontos tájékoztatást kapott az információkról az interneten történő megjelenítés kapcsán is.
Tisztelt Országgyűlés! A 2002. évi választásokon mintegy 140 nemzetközi megfigyelő regisztráltatta magát. Az EBESZ Budapesten, Debrecenben és Pécsett működtetett irodát.
A megfigyelők megállapították, hogy a szavazás a demokratikus választásokra vonatkozó nemzetközi elvárásoknak és követelményeknek megfelelően zajlott le. A választási rendszer, a közigazgatási szervezet megfelelő alapot nyújt a választási folyamat átláthatóságához, elszámoltathatóságához, a szabad, tisztességes és egyenlő választások megrendezéséhez. Ez olyan megállapítás, amelyre valamennyien büszkék lehetünk.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Az önök munkáját kívánjuk segíteni azzal is, hogy elkészítjük, és a következő ülésnapon átadjuk azt a kiadványt, amely az országgyűlési képviselők életrajzát és fényképét tartalmazza.
Végezetül engedjék meg, hogy gratuláljak a képviselői megbízatásukhoz, és kívánjam mindannyiunknak, hogy az önök munkája is tovább szolgálja az ország, a polgárok boldogulását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Sok sikert kívánok valamennyiüknek! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem