DR. VOJNIK MÁRIA

Teljes szövegű keresés

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! 1998-ban született egy törvény, melynek célja az volt, hogy a különböző fogyatékkal élő emberek egyenlő méltóságú és egyenrangú tagjai legyenek a társadalomnak. Ebben a törvényben hátrányaik enyhítésére többek között fogyatékossági támogatás megállapítására is lehetőség nyílt. Ez év július 1-jétől csak az juthat hozzá ehhez a támogatáshoz, aki megfelel a kormány átgondolatlan rendeletében leírtaknak.
Több ezer ember jelent már meg a háziorvosánál az igényjogosultság kezdeményezése érdekében. A hatályos kormányrendelet az igénybejelentőket gyakorlatilag megtizedeli. Nem jutnak hozzá a fogyatékossági támogatáshoz azok a betegek, akik súlyos mozgásszervi fogyatékosoknak tekinthetők, és annak ellenére, hogy mozgásrendszerük károsodása szemmel látható, és a támogatás megállapítása orvosilag indokolt, nem viselnek külső protézist, nincs kerekes székük, esetleg azért, mert nem tudták kifizetni az árát, nem jutnak hozzá a támogatáshoz. Nem kevés ilyen beteg van; közöttük agyvérzett, sclerosis multiplexes, Little-kóros, akiket nem illet meg a fogyatékossági támogatás. Nem kaphat fogyatékossági támogatást az a beteg, akinek az agyvérzés következményeképp beszédmegértési és beszédzavara súlyos és végleges, azért, mert ezt a támogatást csak azok kaphatják, akiknek e fogyatékossága 14 éves kor előtt már kialakult.
Kérdezem ezért az orvos minisztert, mi fontosabb: az az ember-e, aki súlyos betegsége miatt kénytelen fogyatékkal élni vagy az előírás? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem