DR. MIKOLA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Biztosíthatom arról, hogy a egészségügyi miniszternek, az orvos miniszternek a beteg érdeke a legfontosabb, de ez most már olyan sokszor kérdőjeleztetik meg itt a hátam mögötti kérdések kapcsán, hogy kezdem úgy érezni, hogy ez bizonyos köröket zavar. Az egészségügyi miniszter betegérdekeket képvisel akkor is, amikor feketeangyal-történetről van szó és akkor is, amikor a fogyatékosok ügyéről van szó.
(15.50)
És ha kicsit harciasan és nyomatékosan állítja, azért teszi, mert a beteg üdve akkor is a fő cél, ha jogszabályalkotás vagy éppen a szabályozás a feladata a tárcának. Annak ellenére, hogy a kérdés alapján nem az egészségügyi tárca volna egyedül illetékes a válaszadásra, az orvosi vonatkozásokra tekintettel szeretném összefoglalni azokat a részleteket, amelyek a jelenlegi szabályozási gyakorlatot magyarázzák, indokolják.
A fogyatékossági támogatás az 1998. évi, a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló XXIV. törvény alapján került bevezetésre. E törvény a célok megfogalmazásakor kimondja, hogy a jogalkotó szándéka a fogyatékos személyek esélyegyenlőségének, önálló életvitelének és a társadalmi életben való aktív részvételének a biztosítása. A törvény szellemének megfelelően csak azon súlyossági fokozatot elérők kaphatják a támogatást, akiknek szükségük és egyben lehetőségük van arra, hogy önálló életvitelüket és a társadalmi életben való aktív részvételüket, esélyegyenlőségüket ilyen módon érvényesíthessék.
Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a fogyatékossági támogatás csak egy lehetséges kedvezmény a fogyatékosok számára. Emellett ugyanis más kedvezmények is segítik az arra rászorulókat; gondoljunk példaként a közgyógyellátás rendszerére, a magasabb összegű családi pótlékra vagy a különböző adókedvezmények más egészségügyi vagy szociális okok mentén élvezhető előnyeire, de összességében jelentős támogatást jelentenek a betegek számára mindezek. A fogyatékossági támogatás érdekében az orvos szakértői vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, eddig mintegy 19 ezer vizsgálatra került sor, amelyek jelentős része a rendelkezésre álló dokumentumok alapján megítélhető volt, tehát nem volt szükség a beteg indokolatlan megterhelésére. Nem tudhatjuk előre pontosan, hogy még hány vizsgálatra fog sor kerülni, a kormányrendelet melléklete pontos definícióját adja annak a betegkörnek, akikre ez a támogatás vonatkozik. A figyelemfelhívásban a háziorvosok szerepe elsődleges, hiszen ők a rendelkezésükre álló, a betegekre vonatkozó egészségügyi információk alapján nagy valószínűséggel tudják, hogy a kérelmet érdemes-e beadni, vagy szerencsére nem olyan súlyos a beteg állapota, hogy a kritériumoknak megfelelne.
Az interpellációban felsorolt diagnózisok egyike sem olyan, amelyben eleve kizárt volna a fogyatékossági támogatás megítélése. Jelzem azt is, hogy folyamatos kapcsolatot tartunk az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Szociális és Családügyi Minisztérium szakértőivel a tárcaközi problémák kezelésére, megítélésére, éppen azért, hogy egyetlen rászoruló fogyatékos se kerüljön hátrányba az eljárás esetleges hiányosságai miatt.
Tisztelt képviselő asszony, kérem a válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem