TÓTH ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (MSZP, országos lista): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Öt tételben kívánok válaszolni a vitában lényegében Salamon László részéről elhangzott érvekre. Az első tételem az: sose tagadtuk, és ma is vállalom, hogy az indítványt mi nyújtottuk be, mi kértük bármely kérdésben az állásfoglalást, de azt gondolom, hogy ezzel önök nem éltek, hanem visszaéltek, ezt egyszerűen apropónak tekintették, hogy egy ügyben, úgymond, rendezzék azt a helyzetet, amely az önök részére több mint kínossá vált az elmúlt évek során.
Második tételem: abból, hogy a házszabály-értelmezés esetenként óhatatlanul alkotmányértelmezést is igényel, nem következik, hogy az ügyrendi bizottságnak vállalnia kelljen az alkotmányértelmezés felelősségét. Tisztelt Salamon úr, emlékszik talán, az ügyrendi bizottság ülésén kezdeményeztem, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon az ügyrendi bizottság, és maga az ügyrendi bizottság, élve a törvény adta jogával, kérjen ezekben a kérdésekben alkotmánybírósági állásfoglalást. Kérem, önök meghallgattak engem, majd szépen, annak rendje-módja szerint, a szokásos négy szavazattal leszavazták a javaslatot anélkül, hogy egyetlen mondatot erre a felvetésre válaszoltak volna. Semmi nem volt, kérem; önök erőpolitikát alkalmaznak: négy képviselő nyolc szavazattal ma mindenre elég - elég a jogszabályok és ezen belül a Házszabály sárba tiprására és bármilyen politikai megrendelés teljesítésére.
Tisztelt fideszes Képviselőtársaim! Az önök magatartása ebben a tárgykörben cinikus és felelőtlen, és ezt nem bizonyítja más, mint hogy az elmúlt két és fél év során egyetlen ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság nem jöhetett létre. Nem tudnánk olyan kezdeményezést tenni, amit önök megszavaznának, hiszen önöknek zsigerükből származik ez a fajta magatartásuk, hogy az az igazság, amely igazság az önök érdekeivel egybevág. Ami ezzel ütközik, az az önök számára elfogadhatatlan.
Kértem az ügyrendi bizottság ülésén, hogy amennyiben önök úgy látják, hogy az alkotmányügyi bizottság korábbi állásfoglalása nem vállalható az önök részére, tegyék le azt a javaslatot, amely javaslat kiváltja ennek az alkotmányügyi bizottsági értelmezésnek a garanciális elemét. Önök meg sem hallották a fölvetést! Hiszen nincs más lehetőség - ezt önök is tudják -, vagy azt írjuk elő, hogy az egyötödös javaslatot meg kell szavazni a többségnek, vagy egy másik lehetőség van, hogy az egyötödös kezdeményezés nemcsak a kezdeményezésre terjed ki, hanem magára a döntéshozatalra is. Kíváncsian várom, hogy egy ilyen kérdésben ezzel a javaslattal önök mit kívánnak kezdeni. Eddigiekben azt láttam: semmi másról nem szól ez a vita, mint arról, hogy semmifajta ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság az önök uralta ciklusban ne jöhessen létre.
Mindezek alapján fönntartom kezdeményezésemet: kérem, hogy az Országgyűlés utasítsa el ezt az általános érvényű állásfoglalást.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem