DR. VIDOVEN ÁRPÁD

Teljes szövegű keresés

DR. VIDOVEN ÁRPÁD
DR. VIDOVEN ÁRPÁD jegyző: Tisztelt Országgyűlés! Az ügyrendi bizottság 64/1998-2002. számú eseti jellegű állásfoglalása a következő:
I. Vizsgálóbizottság kiküldésének alapjául szolgáló, a Házszabály 34. § (1) bekezdésében említett bármely kérdés csak az Országgyűlés ellenőrzési feladatkörében felmerülő olyan közérdekű kérdés lehet, amely interpellációval, kérdéssel, azonnali kérdéssel nem tisztázható. Nem hozható létre vizsgálóbizottság az államhatalmi ágak szétválasztásának elvét sértő megbízatással. Így nem hozható létre vizsgálóbizottság - a közjogi felelősséget kivéve - egyedi jogi felelősség megállapítására, továbbá olyan ügyben, amely az Alkotmánybíróság, illetve az önkormányzatok hatáskörébe tartozik.
Nem terjedhet ki a vizsgálóbizottság hatásköre a végrehajtó hatalom olyan ügyeire, amelyek a döntés előkészítésének szakaszában vannak. Nem küldhető ki vizsgálóbizottság az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozó ügyekben. Nem alkalmazható vizsgálóbizottság olyan kérdések vizsgálatára, amelyekben jogszabály - ideértve a Házszabályt is - meghatározott szabályok szerinti speciális eljárás lefolytatását rendeli. Például a köztársasági elnök jogi felelősségére vonatkozó, jogi felelősségre vonásával kapcsolatos eljárás; mentelmi, összeférhetetlenségi ügyek. (Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem