DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Teljes szövegű keresés

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy a jogi érvek a kezdeményezők részéről elhangzottak, én azokat nem kívánom megismételni. Az általános érvényű állásfoglalásnak csak azzal a rendelkezésével foglalkozom nagyon röviden, amelyik az alkotmányügyi bizottság 1995. június 1-jén elfogadott állásfoglalását helyezi hatályon kívül.
Nagyon jól emlékszem, tisztelt Országgyűlés, a következőkre: ez azért került akkor ilyen formában szabályozásra, mert az akkori ellenzéki képviselőtársaink felvetették a bizottság ülésén azt, hogy mi történik a Házszabály azon rendelkezésének a végrehajtásával, amely a parlamenti képviselők egyötödének indítványa alapján köteles létrehozni a vizsgálóbizottságot, ha majd bent, a plenáris ülésen a képviselők nem fognak igennel szavazni, hanem a feles szavazási rendben 50 százalék plusz 1-gyel elvetik a bizottság létrehozására irányuló kezdeményezést. Ezért született meg ez az állásfoglalás, aminek akkor természetesen rendkívüli módon örült a tisztelt ellenzék; ez garanciát adott arra, hogy ha a 20 százalékos kezdeményezés megtörtént, akkor azt a bizottságot létre kell hozni, és ezen okból adódóan nem lehet lehetetlenné tenni a működését.
Tisztelt Országgyűlés! Akkor nem hivatkoztak arra, hogy ez a szabad mandátum elvét sérti vagy nem sérti, hiszen a parlament gyakorlatában ez a határozathozatali módszer több mint hat éven keresztül érvényesült, anélkül, hogy ezt bárki kifogásolta volna.
Nem kívánok tovább jogászkodni, mindössze egy tiszteletteljes és szerény észrevételt kívánok megtenni önöknek, tisztelt kormánypárti képviselők. A Házszabálynak most már a sorozatos, ilyetén való megsértése, a vizsgálóbizottságok ellehetetlenítése valóban a jelenlegi ellenzéket, a parlament kisebbségét sújtja. Van azonban egy olyan körülmény, amire emlékeztetni szeretném önöket: ez minket legfeljebb egy esztendeig sújthat majd, önöknek pedig minimum négy évvel fog kezdődni.
Köszönöm, nincs egyéb elmondanivalóm. (Derültség és taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Jaj!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem