BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Salamon elnök úr arra hivatkozott, hogy ez az állásfoglalás a Szocialista Párt kezdeményezésére született. Ez a hivatkozás alaptalan.
A szocialista kezdeményezés azt a sajátos helyzetet kívánta kezelni, hogy a jelen Országgyűlés hárompárti többsége egy olyan ügyben hozott létre egy Torgyán és Répássy képviselő urak nevével fémjelzett vizsgálóbizottságot, amely vizsgálóbizottság minden ízében alkotmányt, Házszabályt és kétharmados törvényeket sért.
(21.10)
Erre a kezdeményezésre azonban nem lehet azt válaszolni, hogy az alkotmányos vizsgálóbizottságok működési terét megengedhetetlenül és önkényesen az ügyrendi bizottság és a parlamenti többség leszűkíti.
Tisztelt Országgyűlés! 2. Salamon képviselő úrnak a szabad mandátummal van problémája. Arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy tíz éven keresztül a szabad mandátum elve és a Házszabály bizonyos kötelezettségei között azért nem állt elő ellentmondás, mert tíz éven keresztül az országgyűlési képviselők az alapvető jogszokásokat tiszteletben tartották. Csak a Fidesz hatalomra kerülésével keletkezett olyan helyzet, amikor a Fidesz tudatosan sérti meg az alkotmányos jogszokásokat. Ettől vált ez problémává. A megoldás pedig képtelenség, hiszen a Házszabályban az szerepel, Salamon képviselő úr, hogy a vizsgálóbizottságot létre kell hozni. (Folyamatos zaj.)
Végül, tisztelt képviselőtársaim, egy befejező megjegyzést tennék ehhez a vitához a magam és a szabad demokraták részéről. Azt szeretném önökkel tudatni, hogy a magam, a magunk részéről őszintén sajnáljuk Salamon László képviselő urat, és őszintén sajnáljuk mindazokat a kormánypárti képviselőket, akik ezeket az ügyrendi bizottsági állásfoglalásokat rendszeresen megszavazzák. Miért sajnálom őket? Tisztelt Képviselőtársaim! Azok között, akik a túloldalon ülnek, ott van Balsai István és Csapody Miklós, ott van Torgyán József és Kávássy Sándor, ott van Áder János, Kövér László és Szájer József meg Tölgyessy Péter, akiknek 1989 és 1993-94 között nagyon komoly szerepük volt abban azokkal együtt, akik ezen az oldalon ülnek, hogy lépésről lépésre, intézkedésről intézkedésre felépítettük az új magyar demokráciát. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.) Amióta a Fidesz hatalomra jutott, azóta Áder János és Szájer József és Balsai István és Torgyán József azt a szerepet vállalta magára - anélkül, hogy erre valami kényszerítette volna őket -, hogy lépésről lépésre szétszedjék az új magyar demokráciát. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.) Ez az állásfoglalás, ez a döntés is erről szól. (Felzúdulás a Fidesz soraiban.) Míg az a szerep, amit tíz évvel ezelőtt együtt vállaltunk, egy dicsőséges szerep volt, szerencsénk volt (Dr. Répássy Róbert: Komoly jogi érv volt!), akiknek részünk lehetett benne, az a szerep, amit most a hatalom megtartásáért önök vállaltak magukra, az egy szégyenletes szerep. Önök ezt vállalták, és én ezért sajnálom önöket.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem