GLATTFELDER BÉLA

Teljes szövegű keresés

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! A most előttünk fekvő törvényjavaslat elfogadása rendkívül fontos a magyar jogrendszer európai uniós előírásokhoz való igazítása szempontjából. A törvényjavaslat alapvető célja az, hogy a szabályozni kívánt területen a magyar előírások, a jogi szabályozás megfeleljen az Európai Unió elvárásainak. Egyetlenegy vitatott kérdés van, amelyről az előbb felszólalások is hangoztak el, az a kérdés, hogy vajon érdemes-e, szükséges-e felügyelőbizottságot felállítani.
Nos, a KEHI, a Központi Ellenőrzési Hivatal évekkel ezelőtt lefolytatott egy vizsgálatot, és arra a következtetésre jutott, amit a vizsgálati jelentésében le is írt, hogy szükséges lenne egy ilyen felügyelőbizottság felállítása. Mi ennek az Ellenőrzési Hivatal által készített jelentésnek megfelelően terjesztettük be a javaslatot.
Úgy ítélem meg, hogy ez is egy olyan kérdés, aminek két oldala van. Ha beterjesztjük ezt a javaslatot az Ellenőrzési Hivatal elvárásainak megfelelően, akkor mindazt el lehet mondani, ami itt elhangzott, amennyiben viszont nem terjesztjük be, akkor meg azt lehet elmondani, hogy nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy a különböző visszaélések, az energiaellátás biztonságát fenyegető veszélyek elhárítása érdekében ezt a felügyelőbizottságot felállítsuk. Nyilván ellenzéki pozícióból ez is, az is megfogalmazható.
Mi úgy ítéltük meg, hogy jobban tesszük, ha az Ellenőrzési Hivatal elvárásainak megfelelően, az általuk felállított normáknak megfelelően, a magyar energiaellátás biztonsága érdekében a különböző visszaélések, az ésszerű, okszerű gazdálkodás érdekében az ő javaslatuknak megfelelően ezt a felügyelő szervet, felügyelőbizottságot felállítjuk. Ez a bizottság nem fog irányítási feladatokat ellátni. Az igazgatóság döntéseinek ellenőrzésére hivatott, ezt a feladatot fogja folytatni.
Azt hiszem, meglehetősen súlyos és komoly kérdésről van szó ahhoz, hogy olyan egyszerű és légből kapott feltételezésekkel utasítsunk el egy ilyen fontos kérdést, felvetést, mint hogy klientúraépítés, vagy kapnak-e majd pénzt. Megvallom őszintén, azért is tartom alaptalannak ezt a felvetést, mert maga a törvényjavaslat semmilyen olyan utalást nem tartalmaz, miszerint ezért a tevékenységért bárki bármilyen jutalmazásban, javadalmazásban részesülne, ami persze nem zárja ki, hogy majd kapjanak ilyen javadalmazást, de ebben a kérdésben semmilyen döntés nem született. Kíváncsi lettem volna a véleményükre, ha ez a felügyelőbizottság feláll, akkor ezért egyébként önök szerint jár-e javadalmazás vagy sem; erről a későbbiek során egyeztethetünk.
Nem jó, ha mindig mindenről ugyanaz jut az eszünkbe, itt ennél sokkal lényegesebb, sokkal fontosabb kérdésekről van szó, és nem gondolom, hogy helyes az, ha mindenhol a saját titkos vágyainkat vetítjük ki mások képzelt gondolataira.
Nagyon szépen köszönöm, és azt szeretném kérni a tisztelt Országgyűléstől, hogy az EU-jogharmonizáció fontosságára tekintettel a javaslatot elfogadni szíveskedjék, a felügyelőbizottsággal együtt, az ellenőrzés feltételeinek megteremtésével együtt. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem