KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt mondják, jó kezekben van az ország (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van!), mert azok kezében van, akik fenyegetéssel és zsarolással kényszerítették a szolgalelkű parlamenti többséget egy évvel ezelőtt arra, hogy megszavazza a kétszer egyéves költségvetést. Szolgalelkűeket mondtam, akikhez egyébként most már felcsatlakozott a MIÉP is, mert nem a társadalom kétharmadának, nem a nyugdíjasoknak a sorsát tartották szem előtt, amikor igen gombot nyomtak, hanem a fennhéjázó, urizáló, polgárt játszó, öt évvel ezelőtt még liberális, a polgári értékeket kigúnyoló és semmibe vevő szűk klientúrának, a miniszterelnök és néhány emberének akaratát érvényesítették. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Répássy Róbert: Ez a gyűlöletbeszéd! Ez a gyűlöletbeszéd! - Dr. Szent-Iványi István: Az előbbi nem volt az?)
Azt mondják, jó kezekben van az ország, mert a közpénzeket parlamenti ellenőrzés nélkül - beleértve a szolgalelkűeket is - a miniszterelnök emberei arra költhetik, amire ők akarják, úgy, hogy a szolgalelkű többség még a kérdésfeltevéstől is tartózkodik. (Sasvári Szilárd: Nem szégyelled magadat? Szégyelld magad!)
Azt mondják, jó kezekben van az ország. A szolgalelkűek már elnyerték méltó jutalmukat. Tavaly a szavazás után még arra se méltatták őket, hogy megmondják nekik, a szűk kör a letéti számlán elkülönített magának saját felhasználásra közel 100 milliárd forintot. Idén a miniszterelnök emberei keresztülerőltették a Duna-parti magánberuházáshoz szükséges 52 milliárd forintos költségvetési készfizetői kezességvállalást. A köztévében ülő barátoknak 12,5 milliárd forintos alaptőke-emelést biztosítottak, és mindannyiunk terhére elengedték az egy év alatt felhalmozott 1,5 milliárd forintos köztartozást. Közpénzből már magáncég adóssága is rendezhető, ha az érdekek úgy kívánják.
Azt mondják, jó kezekben van az ország; csak azt nem tudjuk, hogy melyik kéz felelős az elherdált agrártámogatások százmilliárdjaiért, az országimázs elúsztatott milliárdjaiért, a Posta nagyvonalú szerződéseiért, az autópálya-építéssel kapcsolatos hazugságokért és panamázásokért. Nem sorolom, de sorolhatnám.
Azt mondják, jó kezekben van az ország. (Gyürk András: Még sokszor mondd el! A reklám alapszabálya, hogy sokszor el kell mondani!) Nagyvonalúan lemondtak az ÁPV Rt. 32 milliárdos költségvetési befizetéséről. A szolgalelkűeket nem érdekelheti, hogy a magyar mezőgazdaság nagy hírű, nagy múltú tizenkét cégét hogyan osztották fel a barátok egymás között.
Azt mondják, jó kezekben van az ország (Gyürk András: Még!), mert a szolgalelkűeknek szemet kell hunynia afölött is, hogy a szűk kör a zárszámadásban 140 milliárd forintot bespájzolt magának, amit most a zárszámadás után két héttel saját érdekük szerint osztogatnak, mert a Fejlesztési Bank - a szolgalelkűek nélküli kormány magánbankja - 800 milliárd forintos garanciát vállalhat, hogy aztán saját körük irányába juttassanak annyit, amennyit nem szégyellnek. Még azt is megengedhetik maguknak a szolgalelkűek támogatásával, hogy lemondjanak az EU-s támogatásról, amely százmilliárd forintokban mérhető.
Tisztelt Ház! Ha külföldön élnék, még meg is hatódnék az egészségügyi miniszter bejelentésétől, attól, hogy 50 milliárd forintot kapott az ágazat. De itt élek, és ezért tudom, hogy nem így van, mert az 50 milliárd forintból csak 15 milliárd az igaz, de ez sem többlet, hanem a hároméves tudatos pénzkivonás töredékének visszacsöpögtetése azért, hogy elhallgattassák az egyre elégedetlenebbeket.
A szolgalelkű többség szemet huny és hallgat, amikor a miniszterelnök nem átallja az egész országot megtéveszteni a Fidesz sajátos családtámogatási rendszerével, amely oda vezetett, hogy ma 25 százalékkal kevesebbet ér a családi pótlék, mint három évvel ezelőtt; hogy nem nőtt a szociális ellátások reálértéke; hogy a munkavállalóktól és nyugdíjasoktól '99-ben elvett 130 milliárd forintot a mai napig nem adták vissza nekik; hogy a hangzatos családtámogatási rendszer ellenére egyre több gyermek után igényelnek rendszeres gyermekvédelmi támogatást, vagy ahogy legújabban nevezik, kiegészítő családi pótlékot, aminek a vásárlóértéke jóval alatta van a három évvel ezelőttinek.
Ha külföldön élnék (Dr. Balsai István: Menjél ki! - Dr. Kosztolányi Dénes: Várnak a Szovjetunióban!), meghatódnék attól, hogy idén háromszor emeltek a nyugdíjasok nyugdíján, de itthon élek és tudom, hogy erre azért van szükség, mert hitelezővé tették a nyugdíjasokat, és végső soron csak a rossz tervezést korrigálták immáron másodszor.
Valóban jó kezekben van az ország? Mielőtt közösen álomra hajtjuk fejünket és nagyokat álmodunk - ahogy erre a miniszterelnök felszólított bennünket -, itt az ideje, tisztelt Ház, hogy az ország valóban jobb kezekbe kerüljön.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Gyürk András: Hagyjuk még beszélni!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem