PÁL BÉLA

Teljes szövegű keresés

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az általános vitában elmondtuk a véleményünket a törvényjavaslattal kapcsolatban, és azt is jeleztük, hogy módosító indítványt fogunk benyújtani. Sibak András képviselőtársammal együtt a T/2367/1. számon nyújtottunk be módosító javaslatot a 2000. évi címzett támogatásokhoz.
(9.50)
A módosító javaslatunk arra irányul, hogy egy másfajta elosztási rendszerrel, egy számunkra igazságosabb elosztási rendszerrel a kulturális területen támogatott beruházások között legyen lehetőség arra, hogy a Veszprém Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Laczkó Dezső Múzeum rekonstrukciójára irányuló pályázatot is fogadja be az előterjesztő, hiszen ezt a jelenlegi tervezet szerint költségvetési fedezet hiányában utasította el.
Ha végignézzük azt a kilenc javaslatot, amelynek indokoltságához természetesen egyiknél sem fűzünk kételyt - akár Balatonalmádi, akár Debrecen, akár Gödöllő, akár a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, akár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, akár a kaposvári, a kecskeméti, a keszthelyi vagy a Vas Megyei Önkormányzat kulturális beruházásának az indításáról van szó -, akkor azt tapasztaljuk, hogy mindezeket a beruházásokat az előterjesztő általában 20 és 50 milliós nagyságrend között támogatja. Tehát a 2000. évben ekkora nagyságrendű támogatást kapnak a beruházások elindításához.
Mi azt javasoljuk, hogy ezek a támogatott beruházások egy kicsit önmérséklettel is csökkentsék az összegüket 2-2 millió forinttal. Ebből összejönne 18 millió forint. Ezzel a 18 millió forinttal elindítható lenne a Veszprém Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Laczkó Dezső Múzeum rekonstrukciója.
Ezért tehát kérem mindazokat a képviselőtársaimat, akik ezeken a területen tevékenykednek a parlamentben, amelyeket felsoroltam, segítsenek abban, hogy amellett, hogy az ő területükön működő kulturális célú beruházások is megindulhassanak, az e célra szánt összegek csökkenjenek 2-2 millió forinttal annak érdekében, hogy még egy beruházás megindulhasson.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, mindannyiuk számára ismert, hogy Veszprém megye területi elhelyezkedése révén nemzeti kincsünk, a Balaton mellett tényleg az egyik legfontosabb megyeszékhely. Évente több százezer látogató keresi fel a várost, és ebből közel félszázezer az, aki rendszeresen felkeresi a Laczkó Dezső Múzeumot. Azt is el kell mondanom - hiszen bizonyára nem tudják -, hogy a Laczkó Dezső Múzeum épülete az 1925. évi felavatása óta nem részesült átfogó felújításban. A gyűjtemények jelentős gyarapodása miatt az intézetet krónikus helyhiány jellemzi, szűkösek a kiállítási terek, az alagsorban lévő irodák a nedvesedés miatt állandó tartózkodásra alkalmatlanok, és itt dolgozik a múzeum munkatársainak jelentős része, a közműrendszerek elavultak, a szakkönyvtár galériás terének szerkezetei már elérték a kritikus terhelhetőségi határt. A fenntartó megyei önkormányzat pedig - pénzügyi helyzete miatt - 1996 óta folyamatosan, önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat, kiegészítő támogatásban részesül. A beruházás költsége több évre elosztva pedig 643 millió forint lenne, amelyből az önkormányzat az előírt rendeleteknek megfelelően 11 millió forint saját résszel rendelkezik.
Hadd mondjam el indoklásként azt is, hogy a kultúra területén az ágazati koncepcióban megfogalmazott fejlesztési céloknak megfelelően az előterjesztő a támogatásra javasolt beruházások esetében a következő szempontok érvényesítését javasolta:
Az első: a vonatkozó törvények alapján a levéltárakra háruló iratátvételi kötelezettségek teljesítése érdekében a levéltári raktárak bővítése és a levéltári munka feltételeinek javítása. Mivel a Laczkó Dezső Múzeum esetében egy többfunkciós intézményről van szó, így elmondhatom, ha támogatnák e beruházás ez évi indítását, ezzel a levéltári munka feltételeit is javítanák.
A másik a többfunkciós létesítmények megvalósítása. Mivel a Laczkó Dezső Múzeum valóban egy többfunkciós létesítmény, hiszen múzeumi, tudományos, közművelődési és könyvtári feladatokat egyaránt ellát, így ez a cél is maximálisan teljesülne.
A művészeti alkotómunkának otthont nyújtó objektumok építését támogatja még ezen túl a kormány. Itt nem egy új objektum építéséről lenne szó, hanem arról, hogy a rekonstrukció során e múzeum, amely számos művészeti alkotómunkához kapcsolódó kiállítást is rendez, megfelelő körülmények között fogadhassa a látogatókat.
Végül: az előterjesztő azt javasolja a fejlesztési célok között, hogy a törvényben meghatározott önkormányzati közművelődési és nyilvános könyvtári ellátási feladatok végrehajtását biztosító létesítmények építését, rekonstrukcióját támogassuk. Jelezném, hogy a múzeum épületében a múzeumi feladatok ellátása során e múzeumban szakkönyvtár is működik, amely 24 300 könyvet és 12 800 folyóiratot őriz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy mindannyiunknak nagy a felelőssége abban, hogy azon túl, hogy természetesen minden képviselőtársam elsősorban a saját területének az érdekeit képviseli, egy kicsit túlnézve ezen, támogassunk minden olyan beruházást, újonnan induló beruházást, amelynek létesítése túlterjed egy-egy megye, egy-egy térség, egy-egy régió határán.
Veszprém megye egyre hangsúlyosabb turisztikai iparága megnövekedett igényeket támaszt a múzeumokkal és a kulturális intézményekkel szemben is, hiszen a megyébe és Veszprémbe, elsősorban a Balatonra látogató turisták számára kulturális programokkal, látnivalókkal, szemléletesen és magas színvonalon e funkciójánál fogva a múzeum tudja ellátni ezeket a feladatokat. Mindezek látványos, változatos, sokszínű kiállítások keretében valósíthatók meg, és természetesen ehhez kell az, hogy megfelelő körülmények között fogadhassa a múzeum a látogatókat.
Ezért nagy tisztelettel kérem a képviselőtársaimat arra, hogy támogassák ezt a módosító indítványunkat, amelyet - hangsúlyozom - nem mások rovására terjesztettünk be. Más területektől önmérsékletet kértünk annak érdekében, hogy azzal a 2-2 millió forinttal, mellyel csökkentik az ez évre szánt beruházások összegét, lehetőséget biztosítanának arra, hogy tizeddiként még egy nagy jelentőségű kulturális beruházás elindulhasson.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem