DR. KURUCSAI CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. KURUCSAI CSABA
DR. KURUCSAI CSABA (FKGP): Többek között ez a két ok vezetett (Vancsik Zoltán: Nem házszabályszerűen megy az ülés! - Moraj az MSZP padsoraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) a Bokros-csomaghoz, melyet az önkormányzatok költségvetési intézménystruktúrája a mai napig nem hevert ki. Ezt szeretném önöknek (Vancsik Zoltán: Nem lehet kivételt tenni!), tisztelt képviselőtársaim, a jelenlegi költségvetési törvényen keresztül bemutatni.
(14.50)
Az általános vitában az egyik felvállalt témám a pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint a fogyatékosok bentlakásos intézményi ellátása volt. Ha ezen intézményi struktúrában a normatív támogatásokat illetően bázisnak az 1990. évet tekintjük, akkor elmondhatjuk, hogy a normatíva növekedése 1993-ig csak megközelítette az inflációs ráta mértékét, és ez nagy baj volt.
Nagyobbra csak az sikeredett, amikor a kiszolgáltatott és a helyzetükön javítani képtelen rászorultak 1994-ben és '95-ben a bázishoz képest egyetlen fillér normatívaemelést sem kaptak. 1996-ra rendkívül szerény, 1993-hoz viszonyítottan éppen hogy csak 5 százalékos támogatásnövekedésben részesültek. A 2001. évi javaslat 535 ezer forint/ellátott, az 1997. évi átlaghoz képest több, mint 60 százalékos növekedést ígér, és ez a polgári kormány egyik jelentős eredménye.
De tudom, hogy ez is kevés, és ezt nagyon hangsúlyozni szeretném. Különösen, ha figyelembe veszik, hogy a költségvetési tervezet e forrásaiból rendkívül eltérő adottságú intézmények működnek, például az értelmi fogyatékos gyermekek otthonaiban a terhesség, a szülés közben vagy a szülés után közvetlenül elszenvedett károsodások vagy genetikus okok miatt kialakult súlyos testi és középsúlyos értelmi fogyatékosságban élő 2-18 éves fiatalok kerülnek elhelyezésre. Ezen gondozottak ápolása, napi életvitelük fenntartása rendkívüli odafigyelést, folyamatos háromműszakos ellátást, ebből adódóan jelentős többletköltségeket igényel.
Az elmúlt évben biztosított normatíva mindössze 50 százalékát tudta fedezni a működési költségeiknek. De nemcsak ezért kevés a normatíva, ezek az intézmények esetenként több száz éves kastélyépületekben a végtelenségig elhasználódott infrastruktúrával működnek, és itt köszön vissza a Bokros-csomag áldása. Kiesett létezésükből három-négy év dologi költségeinek a szinten tartása, holott az elvárható a XX. század igényeihez való igazodás lett volna.
Ezért kértem a tisztelt miniszter urat az általános vitában, hogy vizsgálja meg a költségvetési törvény 3. számú mellékletében külön jogcím alkotásának lehetőségét, ennek keretében vegye figyelembe az értelmi fogyatékos gyermekotthonok ellátási formájának sajátosságait és magas költségigényét.
Az utolsó óráihoz érkezett a költségvetési törvénytervezet részletes vitája, és ez - miután utolsó felszólaló vagyok a frakcióból - némi konklúzió leszögezésére, megállapítására is talán feljogosít. A beszédem legelején azokra az érzésekre hivatkoztam, amelyek a költségvetési törvénytervezet vitája során fogalmazódtak meg bennem. Záró gondolataimban ide szeretnék visszatérni. Ha Spielberg ET-je, a földönkívüli Magyarországra tévedne, és a költségvetési vita alapján kívánna hazánk állapotáról tájékozódni, feltehetően nagyon tanácstalan lenne. Ha csupán néhány ellenzéki felszólalásra hagyatkozna, bizonyosan úgy vélekedne, hogy a világ egyik különösen problémás helyére érkezett, ahol nincs foganatja a szónak, és az ország népe egy nagy megtévesztés áldozata. (Bauer Tamás: Így van!)
A kormányzati oldalról csupán abban reménykedhetnénk, hogy a mi ET-nk, a földönkívüli, esetleg kézbe venné az Európai Unió Bizottsága éves országértékelését. Az már csak egy plusz öröm lenne, ha esetleg felkeltené az érdeklődését az Európai Unió Bizottsága társjelölt országokról írt véleménye is. Ez esetben úgy érezhetné, ez az ország sokat tett, nagyon sok még a teendő, de érdemes itt élni.
Kedves Képviselőtársaim! A mi felelősségünk, hogy senkit se ingassunk meg ebbéli hitében.
Köszönöm a szót. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem