DR. BOGNÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGNÁR LÁSZLÓ
DR. BOGNÁR LÁSZLÓ (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Hende Csaba Államtitkár Úr! Interpellációm célja, hogy a kormány és a Ház figyelmét felhívjam az 1948-49-ben az akkori Csehszlovákiából Magyarországra áttelepített állampolgárok erkölcsi és anyagi kárpótlására. Engedjék meg, hogy az eddig történteket röviden ismertessem.
Az 1947-es párizsi békeszerződésben, a XVIII. törvény 29. cikkelyének (3) bekezdésében a magyar kormány kötelezte magát az áttelepülők kártalanítására, mert a Csehszlovák Köztársaság a hátrahagyott ingatlanok értékét Magyarország 30 millió dolláros jóvátételi kötelezettségébe beszámította. A magyar állam 17/1964-es kormányrendelete alapján adott is csekély összegű kártalanítást az érintettek egy kis elenyésző részének. Azonban itt a jogfosztottak két csoportját kell elkülöníteni. Az egyik szűk csoport jogos igényekkel léphetett fel a Csehszlovák Köztársasággal szemben, azonban az 1949-es Csorba-tói kétoldalú államközi egyezmény a másik csoportot teljesen kizárta. Ők azok a lakosságcsere-listára fel nem vett személyek, akik semminemű, de mégis jogos kárpótlásban nem tudnak részesülni.
Mi történt a legutóbbi időkben? A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága a 37/1996-os határozatában kötelezte a kormányt, hogy az érintettek kártalanítását jogszabályban rendezze. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ez ügyben 1998-ban alkotmányos visszásságot tárt fel, amelynek megszüntetésére ajánlást tett a miniszterelnöknek, a külügyminiszternek és az igazságügy-miniszternek. Ajánlására a külügyminiszter úrtól 1999. február 23-án az érintettek azt a választ kapták, hogy a kormány elé kerülő előterjesztés az állami kártalanítási kötelezettséget ismertetni fogja, ebben benne lesz. Az igazságügy-miniszter asszony válasza pedig jelezte, hogy a 2000. évi törvénykezési programban helyet kap ezen kárpótlási törvény megalkotása. Az ígéretekből azonban semmi nem teljesült.
Kérdezem az államtitkár úrtól, hogy a magyar állam mennyi időn belül terjeszti elő e tárgyban az anyagi kárpótláshoz szükséges törvénytervezetet. Bízva abban, hogy a kárpótlásból nem lesznek a felvidékiek kifelejtve, várom megtisztelő válaszát.
Köszönöm a szót. (Taps a MIÉP padsoraiban, valamint Mádai Péter és dr. Kávássy Sándor részéről.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem