DR. LENTNER CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Képviselőtársaim! Vastagh Pál képviselő úr két észrevételére szeretnék reagálni. Az egyik tartalmi pontja Vastagh képviselő úr felszólalásának az, hogy az olajszőkítések ügyét a piaci liberalizáció vonatkozásában úgy próbálja meg aposztrofálni, hogy a liberalizáció megteremtése, létrejötte szükségszerű állapot volt. Ezzel én azt érzem ki az ő előadásából, hogy az 1990 előtti tervgazdasági rendszert akarja szembeállítani a piaci liberalizációval. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Dehogy! Nem kell hülyeségeket beszélni!) Itt, képviselő úr, arról van szó, hogy való igaz, senki nem állítja azt, hogy a tervgazdasági mechanizmus korszerű dolog volt. Célszerű volt annak a módosítása, azonban az a változtatási ütem, ahogy 1988-ban, '89-ben, '90-ben, majd az MDF-kormány idején megindult, az mindenképpen káros volt az országnak.
A gazdasági társaságokról szóló törvény nem a szükséges szigorral szabályozta a cégalapítás és a működtetés feltételeit. A személyek azonosságát, a céget alapító személyek azonosságát sem tudták sok esetben a cégbíróságok megállapítani, mert az ehhez szükséges apparátussal nem rendelkeztek. Most ezek az olajforgalmazó cégek - hiszen olajvállalkozásra is jöttek létre gazdasági társaságok - elkezdik forgalmazni az olajat. Tisztázatlan azonban az ügyvezető személye, a tulajdonosok személye. Ebből keletkezett az a több száz milliárdos ki nem fizetett vámtétel, amely az elmúlt évtizedben létrejött.
Most én azt mondom, hogy 1994 nyarán, amikor a kormányváltás volt, a VPOP pont ezeket a felgyorsuló visszaéléseket vette észre, és ezért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) változtatott a folyamaton. Mi ezt mondjuk, ezt állítjuk.
A másik észrevételemre majd a következő kétpercesben szeretnék kitérni. Köszönöm. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem