KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az úgynevezett olajügyeket vizsgáló bizottság elnöke és tanúi a politikai elitet érintő, egyébként bizonyítékok nélküli, nagyon súlyos vádakat fogalmaztak meg a nyilvánosság előtt. Nem adok hitelt ezeknek az állításoknak, de ebben a felszólalásban nem foglalkozom ezen állítások valóságtartalmával sem, azt gondolom, megvannak az arra hivatott szervek, amelyek ezt majd ki fogják vizsgálni.
Engem igazán az érdekel, hogy miért van az vajon, tisztelt képviselőtársaim, hogy a közvélemény elhiszi ezeket az állításokat. Mert véleményem szerint igazán foglalkozni ezzel kell. Hogy jutottunk el ide? Hogy jutott oda a politikai elit, hogy a legképtelenebb állításoknak is hitelt ad a közvélemény nagy része? És, tisztelt képviselőtársaim, erre a kérdésre sajnos egy válasz létezik: mi saját magunknak köszönhetjük. Saját magunk teremtettünk az elmúlt tíz évben olyan helyzetet, hogy a politika iránti bizalom ilyen mértékben megrendült, saját magunk teremtettünk olyan helyzetet, hogy nincs az a képtelen állítás, amit a közvélemény-kutatások szerint ne hinnének el. Mert, tisztelt képviselőtársaim, ennek az olajbizottsági történetnek nincs egyetlen olyan mozzanata sem, aminek ne lenne valamilyen előzménye az elmúlt időszakban, olyan előzménye, amit a politika magának csinált akkor, amikor úgy látta, hogy a rövid távú érdekei ezt megkövetelik, amikor a hosszú távú közös érdekek helyett a rövid távú egyéni érdekeit helyezte előtérbe.
Csodálkozunk azon, tisztelt képviselőtársaim, hogy bizonyítatlan állítások elhangoznak? Miért, miért csodálkozunk ezen? E Ház falai között is elhangzottak bizonyítatlan állítások például az előző kormánnyal kapcsolatban, amikor azt mondták, hogy az előző kormány alatt közpénzekből megfigyelték a Fidesz vezető politikusait. Hol vannak ennek az állításnak a bizonyítékai? (Közbeszólás az FKGP padsoraiból: Pokorni Zoltán!) Ezzel szemben viszont még ma is megvan a törekvés arra, hogy ezt a megalapozatlan, valótlan állítást a közvélemény elhiggye. Miért csodálkozunk akkor azon, ha ezeket a képtelen állításokat is elhiszik, tisztelt képviselőtársaim?! (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiból.)
Csodálkozunk azon, tisztelt képviselőtársaim, hogy az emberek elhiszik, hogy a politikusok kijátsszák a törvényeket? Miért csodálkozunk rajta? Vajon nem a politika mutat erre mintát? Hadd mondjak néhány példát: amikor saját szájíze szerint alkalmazza, magyarázza a Házszabályt, amikor azt a kifejezést, hogy hetenként, úgy értelmezi, hogy háromhetente. (Felzúdulás a Fidesz padsoraiból: Jaj!) Ez vajon jogkövető magatartásra sarkallja a polgárokat?! (Taps az SZDSZ padsoraiból.) Vagy amikor a legnagyobb beruházásunk, az autópálya-építés kapcsán úgy értelmezi a jogszabályokat, hogy semmi szükség pályázatokra, mutyiba, otthon saját magunk eldönthetjük, hogy kik végezzenek egy több száz milliárd forintos beruházást, ez vajon, tisztelt képviselőtársaim, nem példa-e arra, hogy a politika igenis a saját szája íze szerint alkalmazza a törvényeket? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Kimászol az ügy alól!) Nem egészen, kedves barátom, mert majd arra is ki fogok térni! (Derültség az SZDSZ és az MSZP padsoraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanezt tette a politika, amikor a Nemzeti Színház megkezdett építését egyetlen mozdulattal (Közbekiáltás a Fidesz padsoraiból: Tárgyra!) bohózattá alakította. (Taps az SZDSZ padsoraiból.) Vagy amikor a fővárosi metróberuházással kapcsolatos, az állam és a fővárosi önkormányzat közötti szerződéseket úgy értelmezte, hogy a szerződéseket nem kell betartani. Csodálkozunk azon, tisztelt képviselőtársaim, hogy a közvélemény úgy látja, nem fog történni semmi az ügyek hátterének feltárására? Hát miért csodálkozunk, tisztelt képviselőtársaim, amikor két év alatt nem sikerült kideríteni, hogy mi van a Schlett Csaba által Kaya Ibrahimnak és Josip Totnak eladott több mint egy tucat cég ügylete mögött, vajon nem egy adócsalás húzódik-e meg ennek hátterében!? (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.) Vajon a rendőrség és az APEH két év alatt ne tudta volna kideríteni ezt az ügyet? De bizony tudta volna, tisztelt képviselőtársaim! (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ha te vagy a belügyminiszter!) Felderítetlen maradt a Fidesz szombathelyi polgármestere nyelvvizsga-bizonyítványának ügye. Nem ismerjük a Postabank-ügy hátterét, nem tudjuk, hogy mi a sorsa a Postabankba beöntött 150 milliárd forintnak. Nem ismerjük a Fidesz-Lockheed-ügy hátterét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kényelmetlen ügyekben, csak azért, hogy azok háttere homályban maradjon, nem itt, a parlamentben szoktak-e hivatkozni üzleti titokra, banktitokra? Csodálkozunk, hogy nincs hitele, sem tekintélye a vizsgálóbizottságnak?! Hát nem a szemünk láttára járatódott le a vizsgálóbizottság intézménye a megfigyelési ügy kapcsán?! Csodálkozunk, hogy az emberek elhiszik, hogy volt titkosszolgálati tisztek vannak a hátterében? Hát nem a kormány megbízásából vásárolta meg egy volt titkosszolgálati tiszt azt az ominózus kazettát, amely egyébként nem bizonyította a miniszterelnök állításait?! (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem csodálkozhatunk a közvélemény alakulásán ebben az ügyben, hiszen az úgynevezett olajügynek, ahogy említettem, nincs olyan mozzanata, amelyet a politika ne magának köszönhetne, amelyre a példát ne saját maga szolgáltatta volna.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nézzük, most hol tartunk! A parlament leginkább reflektorfényben lévő bizottságának elnöke közli, elhiszik, hogy a köztársaság kormányának belügyminisztere gyilkossági ügyben felbujtó.
(12.50)
A belügyminiszter polgári peres eljárást kezdeményez a bizottság elnöke ellen - majd minden marad a régiben. A bizottság elnöke közli, hogy a Köztársasági Őrezred kigyűjti azok listáját, akik felkeresték a Képviselői Irodaházban. Az őrezred vezetője cáfol, erre a bizottság elnöke feljelenti - majd minden marad a régiben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Súlyos vádak hangzanak el a volt miniszterelnökkel, a miniszterelnök jelenlegi tanácsadójával, vezető politikusokkal kapcsolatban, és vádolják az országgyűlési képviselők meghatározatlan százalékát, mondjuk 20-30 százalékát. Most ne akarjanak nekem itt egyesek úgy tenni, hogy ez az ellenzék manipulációja, tisztelt képviselőtársaim! A kormánypárt egyik tagja a vizsgálóbizottság elnöke, aki ezeket a vádakat a nyilvánosság előtt meg szokta ismételni, sőt hitelt is ad nekik. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiból.) Ez, tisztelt képviselőtársaim, nem az ellenzék manipulációja: ez a kormánypártokon belüli, valamilyen okból létrejött ügy. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van!) Nagyon sajnálatos, hogy a kormány, a kormánypártok, a kormánykoalíció ezt képtelen kezelni.
Lehet elvetélt kísérleteket tenni arra, ahogy ez látszott is a Fidesz vezérszónokának felszólalásából... - egyébként csak mellesleg jegyzem meg, tisztelt képviselő úr, hogy sok mindenre nincsen paragrafus, és az ember mégis megtartóztatja magát tőlük, így például a hülyeség és aljasság ellen sincsen (Derültség, taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.), és mégis, az ember meg szokta magát tartóztatni tőle. (Nagy zaj. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Elnök úr! - Közbeszólások.) Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Szót kérni a gomb megnyomásával lehet. (Zaj. - Közbeszólások. - Az elnök megkocogtatja a csengőt. - Dr. Salamon László: Tessék tárgyilagosan vezetni az ülést!) Kérem önöket, bizonyos hörgésmennyiséget tegyenek el későbbre, fogok még rá okot adni önöknek. (Derültség az SZDSZ és az MSZP soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi a magunk részéről a megalapozatlan, bizonyítatlan vádaknak nem adunk hitelt. Nem támogatjuk olyan állapotok kialakulását, amelyben bárki bárkit következmények nélkül vádolhat súlyos bűncselekményekkel, anélkül, hogy állításait bizonyítaná. (Mádai Péter tapsol.) Ezért aztán nem adunk helyt azoknak az állításoknak, amelyek eddig a politika különböző szereplőit illetően elhangzottak.
Ugyanakkor azonban, tisztelt képviselőtársaim, úgy sem lehet tenni, mintha mi sem történt volna, nem söpörhető szőnyeg alá a probléma, hiszen egyrészt olajügyek márpedig valóban voltak, másrészt a politikai és állami intézményrendszer iránti bizalmat megingatni képes kijelentések a nyilvánosság előtt elhangzottak. Ezért aztán, tisztelt képviselőtársaim, véleményünk szerint a politika saját jól felfogott érdekében nem tehet mást, mint minden lehetséges eszközzel elősegíti az ügyek hátterének kivizsgálását.
Ami a javaslatainkat illeti, először is: a vizsgálóbizottság térjen vissza az eredeti célnak és feltételeknek megfelelő munkavégzésre, derítse fel az ügy hátterét, hogy milyen folyamatok tették lehetővé a visszaéléseket; milyen volt a jogi háttér; hogyan reagált a szabályozás, vajon időben-e; hol követtük el a hibákat; milyen volt a törvényhozás tevékenysége e tekintetben; vannak-e a jogrendünkben olyan joghézagok, amelyek ebben az ügycsoportban vagy más ügyekben léteznek. Tegye ezt annak érdekében, hogy megelőzhessük hasonló ügyek kialakulását.
Ha vannak az ügynek politikai felelősei, neveztessenek meg ezek a politikai felelősök.
Ha a bizottság munkája során konkrét bűncselekmény gyanúja merül fel, az ezzel kapcsolatban felmerült adatokat haladéktalanul át kell adni kivizsgálásra az erre hivatott, jogosult és szakértelemmel rendelkező hatóságok részére. Úgy ítéljük meg, hogy a bíróságok és az ügyészség felhalmozott annyi bizalmi tőkét, hogy az ügyészség esetében lefolyhat a közvéleményt meggyőző és megnyugtató vizsgálat - az ügyészség képes ennek lefolytatására, a nyomozás elvégzésére -, s ha ennek eredményeként az ügyek egy része bírói szakba kerül, a közvélemény értesülhet arról, hogy a bűncselekmények elkövetői igenis elnyerik büntetésüket. A politika feladata, tisztelt képviselőtársaim, e tekintetben a szükséges eszközrendszer biztosításával elősegíteni a bíróságok és az ügyészségek munkáját, lehetőleg minél gyorsabb, minél hatékonyabb munkáját. Nem feladata a parlamentnek és a bizottságnak nyomozások lefolytatása, és nem feladata az igazságszolgáltatás sem.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezzel az olajügyek talán lezárhatóak lesznek, mégpedig a közvéleményt megnyugtató módon. De visszakanyarodnék az eredeti kérdésemhez: vajon mi lesz, tisztelt képviselőtársaim, a politika tekintélyének legalább részbeni visszaállításával? Vajon belátjuk-e, hogy ha mindenki sikeres a másik lejáratásában, az egész együtt fog lejáratódni - ugyanis itt tartunk jelenleg -, hogy nem lehet következmények és bizonyítékok nélkül rágalmazni, különösen nem a parlamentben, a tisztelt Házban, a törvényhozás házában nem lehet ezt megtenni, tisztelt képviselőtársaim? Vajon belátjuk-e, hogy a rövid távú érdekeinket, egyéni, csoport, politikai érdekeket soha nem szabad a demokrácia egészének hosszú távú érdekei alá rendelni? Mert, tisztelt képviselőtársaim, az olajügyek előbb-utóbb befejeződnek - marad a hiteltelen, tekintélyét vesztett politika. Az igazi kérdés az, hogy vajon államférfiként képesek leszünk-e ennek visszaállítása, visszaszerzése érdekében tenni. (Dr. Kosztolányi Dénes közbeszólása.) Én a magam részéről az elmúlt tíz évben sem tettem - biztos vagyok benne - olyat, ami a politikát, a politika iránti bizalmat lejáratta volna. Ezt a jövőben sem fogom tenni. (Dr. Kövér László: Erre még visszatérünk!)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem