DR. SALAMON LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A Fidesz-Magyar Polgári Párt ellenzi ennek az országgyűlési határozati javaslatnak a tárgysorozatba-vételét. Ellenzi egyrészt azért, mert Magyarország demokratikus jogállami alkotmánnyal rendelkezik, vagyis nincs alkotmányozási kényszer. Az kétségtelen, hogy a mostani alkotmányunknál lehetne tökéletesebb szövegű és tökéletesebb szerkezetű alkotmányt is alkotni, mint ahogy felmerült az az elvi jelentőségű kérdés is - mint a kormányunk felvetette -, hogy a millennium alkalmából kerüljön le az alkotmány éléről, megnevezéséből a szomorú időkre emlékeztető 1949-es évszám.
A Fidesz elviekben mindezekhez partner lenne és partner is, mint ahogy partner volt az elmúlt ciklusban az alkotmányozási folyamatban való együttműködésben, és most is abban az esetben, ha egy biztosan eredményre vezető, értelmes alkotmányozási munka előtt állnánk, a Fidesz-Magyar Polgári Párt kész lenne részt venni ebben a munkában. Az eddigi előjelek azonban azt mutatták, hogy ilyen megoldásnak, ilyen kibontakozásnak nincsen igazán esélye, hiszen az ellenzék attól is elzárkózott, amint az imént említettem, hogy ez a nemkívánatos évszám és az alkotmány szerkezeti átalakulása is megoldást nyerjen, az évszám lekerüljön az alkotmányról, illetőleg az alkotmány átszerkesztésre kerüljön.
Egyébiránt az új alkotmány megalkotása esélyeinek felméréséhez nem kell országgyűlési határozati javaslat, elég lenne egy hatpárti egyeztetés, például arról, hogy az elmúlt ciklusban elkészült alkotmányszöveget el tudják-e a pártok vita nélkül fogadni. Ha ez eredményre vezetne, akkor érdemes lenne ezzel a kérdéssel foglalkozni, ha nem, akkor nincs értelme vég nélküli alkotmányjogi vitákba bonyolódnia az Országgyűlésnek.
Ez azonban, ismétlem, országgyűlési határozati javaslat, országgyűlési határozat nélkül is tisztázható, ezért ellenezzük a határozati javaslat tárgysorozatba-vételét. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem