DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, a lassan mögöttünk tudott esztendőben felmerült az a lehetőség, hogy jelenlegi alkotmányunknak csupán a száma, preambuluma változzon meg, illetve némi szerkezeti változások következzenek be. A Magyar Szocialista Párt nem támogatta ezt a megoldást, részben azért, mert nem adott volna választ azokra a problémákra, amelyeket az előbb Wiener képviselőtársam ismertetett, másrészt pedig azért, mert az a látszat keletkezett volna, mintha akkor ez már egy új alkotmány lenne, Magyarország végleges alkotmánya. Arról nem beszélve, hogy jelenlegi alkotmányunk szerint ebben az esetben népszavazással kellett volna megerősíteni az új alkotmányt.
Úgy gondoljuk egyébként, hogy nem lehet elvetni azt az esélyt, hogy a parlament a következő másfél évben, tehát 2001. augusztus 20-áig el tudná fogadni a már elfogadott koncepció alapján az új alkotmányt, hiszen - mint ahogy Wiener képviselőtársam is elmondta - amikor az előző ciklusban az Országgyűlés elfogadta a koncepciót, akkor nemcsak az akkori kormánypártok, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Szocialista Párt szavazott igennel, hanem a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselői is, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi parlamentben is meglenne a kétharmados többsége az alkotmány elfogadásának.
Mindezek alapján azt kérem, hogy a tisztelt Országgyűlés fogadja el országgyűlési határozati javaslatunk tárgysorozatba-vételét. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem