BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Én magam is - mint a költségvetési bizottság tagja, mint országgyűlési képviselő - nyomon követtem a történteket. Jelen voltam az alkotmányügyi bizottság ülésén, láttam, hogy a kormány előterjesztése egyértelműen koherenciazavar kiküszöbölésére irányul, hiszen az Országgyűlés Házszabálya szerint egy törvénybe nem kerülhet olyan rendelkezés, amely más törvénnyel vagy az alkotmánnyal ellentétes. Láttuk, olvastuk, hogy a kormánynak tegnap délelőtt még az volt a véleménye, hogy azt a módosító javaslat folytán előállt rendelkezést, amely alkotmányellenes, az önkormányzati törvénnyel ellentétes, ki kell venni egy zárószavazás előtti módosító javaslattal a törvényből.
Eltelt egy nap, 24 óra ma délelőttig, és kiderült, hogy a kormány álláspontja megváltozott. Jó lenne hallani... - az alkotmányügyi bizottság mai ülésén arra a képviselői kérdésre, hogy mi történt tegnap óta, a kormány részéről jelen lévő köztisztviselő nem kívánt válaszolni. Megértem őt, egy köztisztviselő nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen kényes politikai kérdésben nyilatkozzék. Jó lenne hallani, hogy a kormány részéről a pénzügyminiszter úr vagy az államtitkára - aki aláírta azt az előterjesztést, mely szerint alkotmányellenesnek tekintik ezt a rendelkezést - vajon milyen alapon vonta vissza ezt a javaslatát. Vagy esetleg az igazságügy-miniszter asszony nyilatkozzék a Ház előtt, hogy lehet, hogy ami hétfőn alkotmányellenes, az kedden már alkotmányos.
(17.50)
Ilyen gyorsan változik a kormány álláspontja abban a kérdésben, hogy mi alkotmányos és mi nem? Őszintén szólva engem ez nem lep meg feltétlenül, de jó lenne, ha a kormány jelen lévő tagjai nyilatkoznának arról, hogy hogyan viszonyul a Fidesz vezette kormány a Magyar Köztársaság alkotmányához. Ez a kérdés ennél a módosító javaslatnál, és nem kevesebb.
Arra kérem a kormány jelen lévő tagjait, hogy tegyenek egyértelmű nyilatkozatot ebben a kérdésben, és arra kérek valamennyi jelen lévő képviselőt, hogy a 8. számú módosító javaslatot - amit eredetileg az előterjesztő nyújtott be, hogy kiküszöbölje a költségvetésből az alkotmányellenes mozzanatot, amit az előterjesztő visszavont, és az alkotmányügyi bizottság ülésén Avarkeszi Dezső képviselő úr volt szíves fenntartani - szavazatukkal támogassák, hogy ne szülessen alkotmányellenes rendelkezést tartalmazó költségvetés.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem