DR. JÁNOSI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szeptember 1-jén új tanév kezdődött meg az iskolákban; egy új tanév különösebb konfliktusok, vagy botrányok nélkül. Sok jel utal azonban arra, hogy ez az év a csalódás, a kiábrándulás, a Fidesz vezette kormánnyal szemben táplált illúziók szertefoszlásának éve lesz. Október elején a pedagógusok közel fele átlagosan mintegy 4 ezer forinttal kevesebb bért kap majd, mint a korábbi hónapokban. Az ez évi költségvetési törvény ugyanis megszüntette a minőségi bérpótlékot, ami eddig 70 ezer pedagógus számára jelentett átlagosan havi 6700 forintos keresetkiegészítést. Az ő számukra az ebből biztosított 3 százalékos alapbéremelés az egy főre jutó új, 1500 forintos többletmunkadíjjal együtt is érzékelhető keresetcsökkenéssel fog járni.
Sokak számára nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány megszegte korábban tett ígéretét. Idézek a kormányprogramból: "A bevezetés tapasztalatainak elemzése és a szükséges korrekciók elvégzése után a kormány támogatja a minőségi bérpótlékrendszer megtartását, ám arányának növelését csak a pedagógus átlagbérek rendezése után, valamint a helyi értékelési és mérési rendszerek kidolgozását követően tartja megvalósíthatónak." Nyilvánvaló, hogy itt nem korrekcióról és nem is az ez év szeptemberére tervezett aránynövelés elhalasztásáról, hanem a minőségi bérpótlék megszüntetéséről van szó.
A legnagyobb baj nem az, hogy a kormány megszegte a szavát. Nagyobb baj, hogy a pótlék megszüntetésével a minőségbiztosítás egyik mozgósító erejű eszközétől, a minőségi munka elismerésének lehetőségétől fosztotta meg a közoktatást. Ráadásul a jövő évben a kormány egymilliárd forinttal csökkenteni kívánja a pedagógusok továbbképzésének támogatására szánt összeget is. Mindez azt mutatja, hogy a minőségbiztosítás legfontosabb eszközét az ellenőrzési feladatokat ellátó új állami hivatalrendszer kiépítésében látja. Valószínűleg azért, mert nem bízik igazán sem a pedagógusokban, sem az intézményvezetőkben, sem az önkormányzatokban.
Félő, hogy a minőségi pótlék megszüntetése ismét felerősíti a pályaelhagyást a legfelkészültebb, újító szellemű pedagógusok körében, azok körében, akiktől a leginkább várható az oktatás és a pedagógushivatás megújítása.
Tisztelt Ház! Az év végéhez közeledve a statisztikai adatok láttán úgy tűnik, baj van a pedagógusjövedelmek alakulására tett kormányzati ígéretekkel is. Mára világossá vált, hogy az országos átlagkeresethez viszonyítva nem javult a pedagógusbérek pozíciója, sőt, az évi átlagos pedagóguskereset a nemzeti jövedelemhez viszonyított arányában egy százalékponttal romlott az előző évihez képest, azaz nem indult meg a pedagóguskeresetek felzárkóztatása még akkor sem, ha a kormány 16 százalékos béremelésről beszél.
Hol van itt az ellentmondás? Valószínűleg ott, hogy a 16 százalékos emelés kizárólag az alapbérekre vonatkozott. Ha ehhez hozzátesszük a változatlanul hagyott kiegészítő bérelemeket, és figyelembe vesszük, hogy a kedvezőtlen új adójogszabályok miatt sokan elestek az adójóváírás lehetőségétől, akkor kiderül, hogy az idei pedagógus-átlagkeresetek csak 12-13 százalékkal nőttek. Ráadásul a jövő évi költségvetésben a kormány mindössze 8,25 százalékos alapbéremelést irányoz elő, ami az ez évi 2-3 százalékos reálérték-növekedéshez képest jövőre az átlagkeresetek értékvesztéséhez fog vezetni.
Ismét idézek a kormányprogramból: "A pedagógusbérek felzárkóztatása több lépcsőben valósítható meg. Ennek során a kormány az életkörülmények javulásában is érzékelhető reálbér-növekedést szándékszik megvalósítani." Pokorni Zoltán miniszter úr akkori nyilatkozatai szerint ez évente 8-10 százalékos reálbér-növekedéssel biztosítható. A nyilatkozatok - úgy tűnik - itt sem állják a szembesítést a tényekkel.
Időben szólunk: a kormány vagy gyökeresen változtat az oktatásfinanszírozás jövő évi pozícióin, vagy ki kell állnia nyíltan a pedagógustársadalom elé, és be kell ismernie, nem tudja a programjában foglalt ígéreteket teljesíteni. Az egyenes, őszinte beszéd még mindig jobb, mint a tények elhallgatása vagy megmásítása.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem