IFJ. HEGEDŰS LÓRÁNT

Teljes szövegű keresés

IFJ. HEGEDŰS LÓRÁNT
IFJ. HEGEDŰS LÓRÁNT (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Illyés Gyula 1970-ben Koszorú című költeményében írta: "Fölmagasodni nem bírhatsz, de lobogsz még szélkaszabolta magyar nyelv, lángjaidat kígyóként a talaj szintjén iramítva, sziszegvén a kíntól, többször a béna dühtől, megalázott, elhagytak szellemeid."
(16.50)
Szavai akkor elsőrendűen a határon túli magyarság megalázottságát, mindenből kiszorított élethelyzetét voltak hivatva ábrázolni. Azonban a költemény igazságtartalma ma döntően mégis a csonka országon belül élő többségi magyarságot érinti, egyre inkább tükrözve bennszülötti mivoltát.
Noha a jogszabályok szerint a Magyar Köztársaság hivatalos nyelve a magyar, mégis alapvetően önkormányzati hatáskörbe utalva a nyelvhasználat szabályozását, csak a Himnusz költőjének szavával szólhatunk: "Szerte nézett, s nem lelé/ Honját a hazában." Láthatja a feliratokat: Burger King, McDonald's, shop, pub és a többiek, a multinacionális vállalatok cégjelzéseinek és reklámjainak hosszú sorát.
Hiába kötelezheti az önkormányzat legalább a funkció magyar nyelven történő feltüntetésére a külföldi érdekeltségű vagy éppen az idegenmajmoló honi vállalatot, vállalkozót, a válasz erre a törekvésre rendszerint már önkormányzati szinten megfogalmazódik: ugyan, csak nem gondolják, hogy elérhetjük észak sarkától a Tűzföld fokáig elfogadott cégjelzéseik lefordítását, kiegészítését?
Kérdezem a miniszter urat, mit kíván tenni annak érdekében, hogy országos szintű szabályozás szülessék, miként nemzetközi példák mutatják, például a francia törvény, sőt, az alkotmány garantálja több évezredes anyanyelvünk védelmét, mely Illyés szerint "az összemosolygás nyelve, a titkon összevilágló könnyek nyelve, a hűség nyelve, a föl nem adott hit tolvajnyelve, melynek védelme a nemzet védelme is egyben, hiszen nyelvében él a nemzet".
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem