VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az általános szokástól eltérően, úgy gondolom, az általános vita elején azonnal reagálni kell néhány kérdésre. Nagyon nagy hiba lenne, ha ezt nem tennénk meg. Ugyanis az elhangzottak egy része minden szakmai korrektséget nélkülöz, és olyan tömegű tárgyi tévedésen alapul, amit azonnal szükséges kiigazítani.
Elsősorban Szekeres Imre, Kovács László és Burány Sándor képviselőtársaim hozzászólására gondolok, ezekkel kívánok foglalkozni. Nem kívánok viszont foglalkozni az úgynevezett MSZP-költségvetéssel. Erről csak egy mondatot engedjenek meg: a kormány beterjesztette a maga javaslatát, itt van négy kötetben, több mint kétezer oldal. (Felmutatja a dokumentumot.) Ehhez képest az MSZP "koncepciója" - itt van a kezemben - körülbelül tíz oldal terjedelmet tesz ki, mellékletekkel együtt 12 oldal. (Felmutatja.) Azt gondolom, hogy egy komolyabb módosító indítványhoz hosszabb indoklást szoktak írni. (Derültség, taps.)
Az említett képviselő urak érintettek néhány olyan kérdést, amelyre, azt gondolom, a Pénzügyminisztérium államtitkáraként is reagálnom kell, és a Fidesz-frakció hozzászólójaként is. Az urak elmondták, hogy kritikus állapotban van az államháztartás, a folyó fizetési mérleg, a külső adósságállomány, és az Európai Unió Bizottsága is a jelentésben a magyar gazdaság helyzetéért a kormányt elmarasztalta.
Most hadd cáfoljam ezeket a kijelentéseket! Először is, aki tisztában van az államháztartás helyzetével, az nagyon jól tudja, hogy az államháztartás évközi hiánya valóban magasabb a korábban tervezettnél, de itt egyrészt évközi hiányról van szó, amely az év végére, úgy gondoljuk, egyenesbe jön, semmi sem veszélyezteti tehát a 4 százalékos államháztartási hiány mértékét; másrészt azt gondolom, hogy a kormány mindent megtett év közben azért, hogy ez a hiány nem szaladjon el. A természeti katasztrófák, ár- és belvíz-katasztrófák, a koszovói válság idején elszenvedett veszteségek ellenére is a rendkívüli bevételeket sikerült megnövelnünk, és év közben kiadásmegtakarítással, a tartalékok zárolásával a hiány csökkentéséért mindent megtettünk.
A folyó fizetési mérleg hiánya augusztus végén 1,2 milliárd forint volt, nem igaz tehát az az állítás, hogy ez jóval magasabb a tavalyinál; szeretném elmondani, hogy az augusztusi passzívuma, ennek aktívuma 154 millió dollár volt, ennyi volt a többlete a folyó fizetési mérlegnek.
Azt gondolom tehát, hogy minden reményünk megvan arra, hogy a következő évben is ez a növekedés folytatódjon, és a következő esztendei számításainkat ne kelljen korrigálni.
Fölmerült az, hogy a nettó külső devizaadósság egyre nő. Szeretném elmondani, hogy ez sem igaz. Az összege minden eddiginél alacsonyabb, és reméljük, hogy ez a következő esztendőben is folytatódni fog, az ország eladósodottsága csökken.
Szekeres úr többször figyelmeztetett bennünket, hogy ez a költségvetés a reménytelenség költségvetése. Szeretném elmondani azt, hogy ha már a kormánynak nem hisznek, akkor higgyenek a Nemzetközi Valutaalapnak vagy a Világbank jelentéseinek, ez a következő esztendőre 4,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt a magyar gazdaságnak. Minden reményünk megvan, hogy ez a 4,5 százalékos növekedés valóra váljon. Az idei első negyedévben 3,3, a második negyedévben 3,8 százalékos volt a gazdasági növekedés. Év végére minden kutató 4 százalék fölötti növekedést jósol a magyar gazdaságnak.
Az infláció üteméről szólva, az inflációs kérdéshez hadd tegyem hozzá, hogy a múlt esztendő végén önök itt a Házban számtalan alkalommal elmondták, hogy nem igaz a kormány prognózisa, nem 10-11 százalék között lesz az infláció, hanem ennél jóval magasabb. Volt olyan ellenzéki képviselő, aki 13 százalékot jósolt - elő lehet keresni a parlamenti jegyzőkönyvekből. Ehhez képest ma már önök is azt mondják - a kormány állításait megerősítve -, hogy az éves infláció bizony 10 százalék alatt lesz, és minden remény megvan arra, hogy a következő esztendőben ez az infláció csökkenjen.
A kormány egyébként a maga részéről nem járul hozzá, hogy a tervezett 6-7 százalékos infláció fölötti áremelkedések, amelyekhez a kormánynak köze van, központi árintézkedésen keresztül magasabbak legyenek. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy jövőre is egy 3 százalékpontos inflációcsökkenés megtörténjen.
Nagyon érdekes minősítés az MSZP-s képviselők részéről a Bokros-csomag után bármit is a reménytelenség jelzőjével felruházni. Önök nemcsak az Országgyűlést, de magát a társadalmat is szenilisnek gondolják. (Derültség.) Önök nagyon alábecsülik az embereket. Ugyanis ők még nagyon jól emlékeznek arra, hogy a közszférában foglalkoztatottak bruttó keresetének reálértékét több mint egyötöddel lecsökkentették, és azt sem felejtették el, hogy nagyon igazságtalanul elvették a gyerekes családok nagy részétől a családi pótlékot.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a gyermekes családokat megillető támogatások 316,5 milliárd forintos összege kiemelt cél és realitás. Nem árt tudniuk, hogy a családi pótlékra és az iskoláztatási támogatásra 130 milliárd forintot, gyermekgondozási segélyre 28 milliárd forintot, gyermekgondozási díjra 36 milliárd forintot, gyermeknevelési támogatásra 13 milliárd forint, rendszeres gyermekvédelmi támogatásra 36 milliárd forintot, az ellátások utáni nyugdíjjárulékra 20 milliárd forintot, anyasági támogatásra 2,7 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés. A gyermekes családokat megillető támogatásoknak tehát hét jogcíme van, és ezeket a kormány növelni kívánja.
Az a vita, ami köztünk van a családi pótlék és az adókedvezményen keresztüli gyermektámogatások kérdésében, ez egy filozófiai, egy világnézeti vita. (Bauer Tamás: Így van!) Mi valóban úgy gondoljuk, hogy az emberek között nem segélyeket kell osztani, hanem munkát kell adni az embereknek; és a hangsúlyt ez a kormány az öngondoskodásra teszi, és azokat akarja támogatni, akiknek a jövedelme legális forrásokból származik. (Sasvári Szilárd: Helyes! Mádi László: Igen.)
Szeretném azt is elmondani, hogy akiknek a jövedelemszerző képessége korlátozott, azok is megkapják a családi pótlékot, és igénybe vehetik a rendszeres gyermeknevelési támogatást, amelynek az összege a nyugdíjemeléssel párhuzamosan 8 százalékos mértékben nő. A gyermekgondozási díjat pedig, amelyet szintén a Bokros-csomaggal szüntettek meg, 2001. január 1-jétől újra bevezetjük.
(10.10)
Nem igaz tehát Szekeres képviselő úr állítása, miszerint ezt a jómódúak tudják igénybe venni. Az ellátást mindenki igénybe veheti, aki a gyermek születését megelőzően dolgozott.
A nyugdíjak kérdése: azt gondolom, nagy bátorság kell ahhoz, hogy a nyugdíjak reálértékének növelését eredményező javaslatainkat önök megtámadják. Valamennyien emlékezhetünk rá, hogy a nyugdíjak az előző parlamenti ciklusban 12 százalékkal csökkentek. Ehhez képest ez a kormány a nyugdíjakat reálértékben is emelni kívánja. Ebben az esztendőben 4 százalékkal nőttek a nyugdíjak, a következő esztendőben is reálértékben növekedni fognak. Ez az igazság!
Az önkormányzatokról, azt gondolom, Gémesi képviselő úr korrekten és tisztességesen szólt. A kis- és középvállalkozók támogatásáról Chikán Attila miniszter úr már szintén elmondta, hogy ezek a támogatások is nőni fognak. Talán az önkormányzati támogatással kapcsolatban azt érdemes lenne megemlíteni, hogy itt a forrásmegosztással, én is úgy gondolom, problémák vannak. Ha önök tisztában vannak azzal, hogy a fővárosban, a főváros és a kerületek között milyen forrásmegosztás van, akkor arra is emlékezhetnek, hogy az elmúlt tíz esztendőben a főváros körülbelül 80 milliárd forintot vont el a kerületektől, és ez a pénz a kerületeknek igenis hiányzik.
(Az elnöki széket
dr. Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Befejezésül még egy dologra hadd reagáljak, ez pedig az úgynevezett kiemelt bérezés kérdése. Nem tudom, mit ért Szekeres képviselő úr Stumpf István hivatala alatt, de a Miniszterelnöki Hivatal személyi juttatásainak növekménye 6,9 százalék, egy fillérrel sincs felette az átlagos, közigazgatást megillető béremelésnek.
Összefoglalva: a tárgyszerű vitához, azt gondolom, a tárgy ismerete is szükségeltetik. Ez az MSZP-frakció eddigi hozzászólásaiból hiányzott. Kár, nagy kár, mert egy higgadt ellenzéki vélemény segítette volna ennek a kormánynak a munkáját. Úgy gondolom tehát, hogy az állampolgárok világosan láthatják, ki az, aki reménytelenséget akar ebben az országban, és ki az, aki az ország sorsáért felelősséget érez.
Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem