DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szeretném megköszönni Chikán miniszter úr hozzászólását. Azt remélem, hogy a kormánypárti frakció soraiban példaértékű lesz ez a hozzászólás. Azt gondolom, hogy így kell reálisan, tényszerűen megközelíteni ezt a kérdést. Merem remélni, hogy a további hozzászólók is ezt a utat fogják majd követni.
Miután a korábbiakban nem ezt az utat követték mindannyian, ezért néhány cáfolatot mondanék. Úgy tűnik, hogy a kutatók prognózisa akkor elfogadható a kormánynak, ha számukra megfelelő prognózist mutat, és akkor nem, ha számukra kedvezőtlent mutat. A növekedés kapcsán Varga Mihály azt mondta, hogy rendben van, miközben mi azt mondjuk, hogy az infláció tekintetében is figyelembe kellene venni a kutatók prognózisát.
Az emberek alábecsülésére csak azt tudom mondani, hogy nem mi ígértünk 7 százalékot a növekedésben. A családi pótlék ügyében szerintem tényszerűen más a valóság, tisztelt államtitkár úr, ugyanis a családok ügyében a gyermekes családok 8 százaléka volt az, amely nem tudta igénybe venni a rászorultsági elv miatt. A nyugdíjak reálértékével kapcsolatban szeretném emlékeztetni önt, hogy valótlan az az állítás, ami elhangzott. 1998-ban ugyanúgy növekedett a nyugdíjak reálértéke. Az viszont valós állítás, hogy 1999-re mintegy 50 milliárd forint az, amitől önök a törvénymódosítással megfosztották a nyugdíjasokat.
Az inflációval kapcsolatban, ami ezt az évet illeti, szeretném emlékeztetni, hogy valóban kedvező az inflációs mérték, azonban ennek az okait is meg kell nézni, nevezetesen azt az okot, hogy két tényező, az energiaárak és a mezőgazdasági árak kedvező alakulása alakította ki ezt a kedvező tendenciát, ugyanakkor február óta a maginfláció Magyarországon növekszik. Ha ezt önök nem veszik figyelembe, akkor persze nem lehet megalapozott prognózist csinálni a 2000. évre.
Teljes mértékben szeretném vitatni ugyanakkor azt az állítást, mely szerint az adósságállomány növekedett az előző négy év alatt. Azt gondolom, mindannyiunk számára világos számok mutatják azt, hogy a '94-98 közötti időszakban az adósságállomány csökkent, és ennek eredményeképpen lehet csak annyi az adósságteher a mostani költségvetésben, amennyi.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem