MANNINGER JENŐ

Teljes szövegű keresés

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy az álláspontunkat, a pillanatnyi helyzetet röviden ismertessem.
Ez a térségi átkelő a Tisza-Körös-zug megközelítését érinti, ahol a lakosság nem olyan nagy, néhány család él, azonban az itt lévő földtulajdonokat a pontonhídon keresztül lehet megközelíteni, amely az átkelési forgalomnak a 90 százalékát is kiteszi. A hídon nincs nagyon nagy forgalom, alig éri el az országos átlag 10 százalékát, de ezzel együtt nyilván nagyon fontos az ott lakóknak és a környéken élőknek.
Ahogy a képviselő úr is említette, a pontonhíd elöregedett, fenntartása nagyon költségigényes, jelenlegi műszaki állapota miatt is szükségessé vált az átkelés további lehetőségeinek vizsgálata. Megvizsgáltuk a felújítás költségeit is, megállapítottuk, hogy az előző években valóban nem költöttek eleget, ugyanakkor a felújítása sokba kerülne.
A szakértői vizsgálatok azt mutatják ki, hogy a leginkább szóba jöhető műszaki megoldás egy víz alatti kötélvezetésű kompüzem, amely elfogadható szolgáltatási szintet nyújt és a fenntartási költsége alacsony. Ez a komp megfelelő teherbírású, 70 tonnás, a nyári forgalmat is biztonságosan lebonyolíthatja, emellett nincs szükség a pontonhíd üzemeltetésére.
Tudjuk azt is, hisz valóban, ahogy a képviselő úr említette, mind a miniszter úr, mind jómagam jártunk a helyszínen és megvizsgáltuk a helyzetet, személyesen is tárgyalva a lehető megoldásokról, megvizsgáltuk azt is, hogy esetleg olyan pontonhidak, amelyeket ott felvetettek, amelyeket máshol tárolnak, máshol készletnek számítanak, felhasználhatók-e itt. Sajnos ezek nem használhatók fel ezen a helyen. Így tehát egyelőre nem tudtuk azt biztosítani, hogy a pontonhidat felújítsuk, és a legjobb megoldásnak továbbra is a komp látszik, erről folynak a tárgyalások az érintett önkormányzattal.
Tudjuk azt is, hogy ez ellen elsősorban azért tiltakozik az önkormányzat, hisz ez esetben, ha az országos gyakorlat érvényesülne, akkor a komp üzemeltetési költségeit az önkormányzatnak kellene viselni. Én bízom abban, hogy a további tárgyalások eredményre vezetnek, és végül is megnyugtató megoldás születik, de kérem a képviselő urat, hogy fogadja el azt, hogy azért elsősorban a nagy átkelésű helyeken kell a rendkívül lepusztult hidakat helyreállítani és hidat építeni. Itt átmeneti megoldást kell választani.
És az a 200 millió forint, amelyet a képviselő úr említett, az egész országra vonatkozik, és abból kell az összes helyen a kompot üzemeltetni, a révátkelőhelyeket modernizálni, korszerűsíteni. Tehát ennek arányában tudunk az adott helyre pénzt fordítani.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem