DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY, a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kisebbségi vélemény során igen élénk viták folytak a bizottságban.
A kisebbség erősen kifogásolta a számvevőszéki bizottságban, hogy az adóhivatal képtelen havi adatokat szolgáltatni a járulékbevételekről, így nem ismertek az idén várható bevételek - erre a Számvevőszék alelnöke utalt már -, és ez teljesen mértékben elbizonytalanítja a 2000-re könyvelt bevételek realitását. Ilyen jelentős prémium mellett, amire majd még visszatérek, miért képtelen erre az adóhivatal? És miért nem lehet ezt megkövetelni? Hiszen ez lenne az alapja a valódi előrelátásnak a következő esztendőre!
Igen élénk vita folyt a tb-kintlevőséggel kapcsolatban, ami már szinte kezelhetetlen mértékű. Ezzel kapcsolatban, talán kicsit furcsa, de a Kisgazdapárt képviselője, költségvetési szakértője fogalmazta meg a legmarkánsabb véleményt. Szó szerint olvasom: "Arról van hivatalos tudomásom, hogy hozzávetőleg 260 milliárd a tb kintlevősége; azért csak hozzávetőleg, mert a nyilvántartásaikból nem állapítható meg, hogy mennyi az annyi. Ha pedig nem tudjuk, hogy mennyi az annyi, ettől a ponttól kezdve az ügy kezelhetetlen. Közpénz ilyen módon való kezelése elfogadhatatlan, és magyarázatként sem fogadható el, hogy milyen szervezeti, integrációs vagy más okok miatt keletkezett ez a nyilvántartási gond. Itt olyan tömegű kintlevőségről, közpénzről van szó, amelynek felelős kezelését meg kell oldani. Ma ennek első számú felelőse a pénzügyminiszter, hiszen az ő felügyelete alatt működik az APEH." Úgy gondolom, ez világos beszéd volt.
A bizottság kisebbségi véleménye igen erősen egybeesett a Számvevőszék véleményével, mind a kiadási, mind a bevételi oldal bizonytalansága miatt, és ilyen szempontból erős kifogások merültek fel, hogy alultervezettség, illetve a bevételek esetében felültervezettség látszik, és ez meglehetősen bizonytalanná teszi a valódi mérleget.
A bizottság kisebbsége értetlenségét és megbotránkozását fejezte ki az APEH 1 milliárd 680 millió forintos prémiuma miatt, ráadásul előre fizetve, megalapozatlan teljesítmény alapján. Érthetetlen ennek a külön szerepeltetése, és főleg a társadalombiztosítási kasszára való terhelése. Különösen érthetetlen az, hogy még csak nem is a szokásos mértékű megosztással történik; a szokásos mértékű megosztásban a nyugdíjalap ennek kétharmadát fedezi, az Egészségbiztosítási Alap az egyharmadát, ezzel szemben 200 millió forinttal rosszabbul jár az Egészségbiztosítási Alap ebben az esetben.
Természetesen a kisebbségi vélemény nálunk is élénken foglalkozott a gyógyszerkassza kérdésével. Erősen kifogásolta a kisebbség a gyógyszerkassza összegének irreális megnyirbálását. 1999-ben 141 milliárd forint a frissen megcélzott gyógyszerkassza összege, és ha igaz, hogy kéthetes előfinanszírozásra csökken a korábbi egyhavi előfinanszírozás, akkor ehhez még 5 milliárd forintot hozzá lehet tenni, tehát az összehasonlító adat 146 milliárd forint, ehhez képest 2000-re 135 milliárd forint van megcélozva. Egy ilyen mértékű csökkenés lehetetlen helyzetbe fogja hozni a gyógyszerkasszát, méghozzá úgy, hogy ebből a 135 milliárd forintból kellene a háziorvosok racionális gyógyszer-felhasználási ösztönzését is megoldani. Vajon számolt-e a kormány azzal, hogy hány háziorvos fogja a konfliktust vállalni a betegeivel, hogy olcsóbb, kevésbé hatékony, de általa még kielégítő hatékonyságúnak minősített gyógyszert írjanak fel számára, azért, mert a saját érdekeltségét fontosabbnak tartja, mint betegének a gyógyulását?
Végül, ugyancsak egyetértve a Számvevőszék véleményével, meg kell mondani, hogy törvényi kérdések is felmerültek, hiszen nem szerepel az előterjesztésben a működési kiadások részletezése, ami szigorúan ellene megy azoknak az államháztartási törvényi előírásoknak, amelyeket be kellene tartania a kormányzatnak.
Mindezen észrevételek alapján a bizottság kisebbsége természetesen nem tudta elfogadni a költségvetést. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem