SZALAI ANNAMÁRIA

Teljes szövegű keresés

SZALAI ANNAMÁRIA
SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! Szelídebb területre eveznék át, a kultúra területére.
A Fidesz vezette kormány programjában a kulturális politikát stratégiai jelentőségű területként jelölte meg, hiszen a kultúra elismerése az ország hosszú távú sikereinek záloga. A globalizáció, az információs világ közepette különösen fontos cél kulturális hagyományaink, örökségünk őrzése, kulturális értékeink megmutatása itthon és a határon túl. Feladatunk, hogy mindenki számára megteremtsük a kulturális javakhoz történő hozzáférés lehetőségét, függetlenül attól, ki hol született, milyen családi körülmények közt nevelkedett, honnét származik. Feladatunk olyan körülmények biztosítása, hogy a kulturális értékteremtés, a művészi alkotókedv hozzájáruljon Magyarország sikereihez a harmadik évezred küszöbén. Ehhez szükség volt önálló minisztérium létrehozására illetve olyan költségvetés megalkotására, amely hűen szolgálja kitűzött céljainkat.
A 2000. évre benyújtott költségvetés kiemelten kezeli a családok támogatását, az otthonteremtést, a munkahelyek számának jelentős növelését. De a Fidesz vezette kormánynak sikerült végre elérnie, hogy ne maradványelven részesüljön állami forrásokból a kultúra területe; ne utolsóként kullogjon a polgárok által közösen létrehozott, a sok-sok felelőtlenül előre elköltött összeg miatt a kamatok és adósságok törlesztése után megmaradó, még szétosztható javakért álló sorban.
A tavalyihoz képest 67 százalékkal emelkedett a kulturális tárca költségvetése. Jövőre 15 százalékos a tervezett növekedés. A költségvetésben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma fejezeten túl szinte minden ágazatnál található olyan forrás, amely a kultúra céljait szolgálja. Az idén megkezdődött millenniumi beruházások, felújítások befejeződnek, jelentősen hozzájárulva az elmúlt évezredben elhanyagolt épített örökség megőrzéséhez. 2000-ben mintegy 20 milliárd forintot tervezünk millenniumi célokra, programokra fordítani.
A nemzetkép formálásában kitüntetett szerepe van a kultúrdiplomáciának. Magyarország számos nemzetközi rendezvényen mutatkozott be az idén, és számos programban vesz részt a jövőben is, így csatlakozni kívánunk az Európai Unió Kultúra 2000 elnevezésű programjához. A magyar kulturális jelenlétben kiemelt fontosságú a kulturális intézetek tevékenysége. Az előző kormányzat szélsőségesen liberális kultúrafelfogása ezen intézeteket háttérbe szorította, némelyiket szinte teljesen életképtelenné tette. (Bauer Tamás: Ez nem igaz!)
2000-ben a tárca létrehozza és önálló költségvetési soron nevesíti a kulturális intézetek igazgatóságát, amely a meglévő 15 külföldi magyar intézet üzemeltetése mellett újak létrehozását is tervezi, de bővül a Collegium Hungaricum-hálózat is. A határon túli magyarság kulturális életének támogatása, nemzetközi és anyaországi megismertetése 2000-ben is elsőrendű feladatunk.
Tisztelt Ház! A magyarországi közművelődés hosszú tetszhalál utáni felélesztése idő- és pénzigényes feladat.
(19.20)
Az elmúlt 10-15 évben mintegy 500 kultúrház szűnt meg. Sikerrel indítottuk el idén a művelődési házak revitalizációs programját. Eddig 73 művelődési otthon újraélesztésénél bábáskodhattunk. Jövőre az erre szánt költségvetési keret megduplázódik. A sikeres program 2000-ben a könyvtárakkal bővül. A pedagógusok után immár elindulhat a közművelődési alkalmazottak szakképzése is, ehhez a költségvetés biztosítja a szükséges forrást. A későbbi tervekben szerepel, hogy a szervezett képzésben ne csupán a főállású szakalkalmazottak, hanem a részmunkaidősök is részt vehessenek. A kisebb falvaknak ugyanis sokszor nem áll módjában önálló munkakörben közművelődési szakembert alkalmazni, ugyanakkor ők sem szenvedhetnek hátrányt a gazdagabb településen élő kollégáikkal szemben.
A harmadik évezred küszöbén kemény kihívások érik a világ nemzeteinek kultúráit. A jelen költségvetés alkalmas arra, hogy nemzeti kultúránk kiteljesedhessen, ezért támogatását mindannyiuknak nyugodt szívvel ajánlom.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem