KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT

Teljes szövegű keresés

KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT
KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A kormány 2000. évi költségvetési törvényjavaslatával kapcsolatban az agrártárcával és ezen belül kiemelten a földhivatali szervezettel kívánnék foglalkozni hozzászólásomban.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kimunkálta, hogy feladatai ellátásához mennyi pénzre lenne szükség. A kormány által benyújtott költségvetési javaslat ezen igényeknek csak a töredékét szolgálja, ezáltal az agrártámogatások, a terület- és a vidékfejlesztés támogatása csak minimális szinten valósulhat meg. Úgy érzem, ez a költségvetési javaslat a kormányprogramban meghirdetett EU-hoz történő csatlakozási előkészítést és azokat a programokat is veszélyezteti, amelyek az agrárium, a vidék fejlesztéséhez szükségesek. Ezen túlmenően veszélybe kerülhet az intézményrendszer működőképessége, a feladatok ellátása is.
Tisztelt Ház! Bízom abban, hogy a kormány támogatni fogja a Független Kisgazdapárt kincskereső tevékenységét, oly módon, hogy a pénzek hatékonyabb beszedése révén keletkező többletről kivételesen a költségvetési törvény rendelkezik, és ezáltal lehetővé válik, hogy az év közben keletkező pluszforrások az FVM-tárca támogatási körét növeljék. Ezen kérésünket, igényünket mindenképpen megalapozza az a tény, hogy a pénzforrásokat felderítettük, és szükséges, hogy ezek az összegek a vidékfejlesztésre, a kistelepülések felzárkóztatására fordítódjanak, hiszen enélkül a vidék ellehetetlenül - ezt várjuk a kormánytól. A Kisgazdapárt mint a vidék pártja valójában azt szeretné elérni, hogy a kistelepülésen élők és a városban élők közötti életszínvonal-beli különbségek ne nőjenek tovább, és éppen ennek az egyik lehetősége az agrárágazat jelentős mértékű pénzügyi támogatása.
A jövő évi költségvetési javaslatokkal kapcsolatosan mindenképpen jelezni kívánom mindazokat a pozitívumokat is, amelyek az agrártárca költségvetési fejezetét jellemzik. Változást jelent a fejezet költségvetésében, hogy az elkülönített feladatokkal összhangban külön-külön előirányzaton került megtervezésre a területfejlesztés és a vidékfejlesztés. A keretszámok tartalmazzák a vízgazdálkodási feladatok ellátásához rendelkezésre álló előirányzatokat is. Az agrártámogatások területén továbbra is fennmarad az a szabályozás, hogy a vállalkozások folyó támogatása és a mezőgazdasági alaptevékenységek beruházásai között a kormány indokolt esetben év közben átcsoportosíthat. Azt is fontos kiemelni, hogy az agrártámogatási célelőirányzat 12 milliárd 754,3 millió forinttal nőtt, amelyből 11 milliárd 486,4 millió forint a beruházások támogatását szolgálja.
Tisztelt Képviselőtársaim! A földhivatalokkal kapcsolatosan a fejezet, az intézményhálózat kiemelkedő feladataként szerepel a tulajdonviszonyok rendezésében való közreműködés. A kormány nem tekinthet el attól a valós helyzettől, és számolnia kell azzal, hogy a földhivatalok közhiteles nyilvántartásukkal ma már fontos szerepet töltenek be az üzleti életben, és mindannyiunk számára fontos, hogy e téren az országban rend legyen. Megértem, és teljesen jogos az az igény, amely többször megfogalmazódott a parlamenti képviselők részéről, akár ellenzéki, akár kormánypárti képviselők részéről, de az állampolgárok részéről is, hogy átlátható tulajdon- és használati viszonyokat kell teremteni ebben az országban. Nem véletlenül került a parlament elé az ez évi jogalkotásban a termőföldről szóló törvény módosítása, amely a használati viszonyok kérdéséről rendelkezik, valamint a földkiadó és földrendező bizottságokról szóló törvény módosítása, amely a tulajdonviszonyok rendezését kívánja elősegíteni.
Mindannyiunk előtt ismert, hogy a miniszter úr az idei évben megtette mindazokat a szükséges intézkedéseket - gondolok itt a pénzügyi és a jogi feltételekre is -, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszűnjenek a földhivatalokkal kapcsolatos negatív megfogalmazások és előítéletek. Nem tudom azonban szó nélkül hagyni azt, hogy a földhivatalnál lévő kollégák átlagosan havi bruttó 50-60 ezer forintért dolgoznak, ugyanakkor a munkájukkal kapcsolatosan jogos az a kormányzati és társadalmi elvárás, hogy gyors, precíz, magas szakmai színvonalú és korrupciómentes ügyintézést végezzenek. Úgy érzem, hogy a földhivatali ügyintézők bérének kérdése teljes áttekintést igényelne a kormány részéről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az intézmények működési költségeinek biztosításán felül vannak olyan feladatok, amelyeket nem az Európai Unióhoz való csatlakozás állít elénk, hanem a parlament által meghozott magyar jogszabályok betartása igényel. A jövő év nagy kihívása a január 1-jén induló földhasználati nyilvántartás felfektetése, és a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az igényként jelentkező mintegy 575 millió forintos összeg sajnos nem lelhető fel a költségvetési törvényjavaslatban. Itt említeném meg példaként, hogy az uniós csatlakozás elengedhetetlen feltétele a szántóföldi távérzékeléses növénymonitoring-rendszer, amely mintegy 300 millió forintos pluszköltséget jelentene, és szintén nem része a törvényjavaslatnak. És hogy a példák sorát folytassam: az is veszélyezteti a működést, hogy a számítástechnikai eszközök 3-4 évenként amortizálódnak, az autók - amelyek balesetveszélyt jelenthetnek, hiszen a munkavégzés elengedhetetlen feltételei - úgyszintén, vagy azoknak az informatikai rendszereknek, Takaros-programnak a bevezetése és karbantartása, aminek az összes költségigénye több mint 6,5 milliárd forintos pluszterhet jelentene a tárcának a következő évi, a 2000. évi költségvetésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A földhivatalok költségvetése összesen 500 millió forinttal haladja meg az 1999. évit, és ezt a bevételek növeléséből, alapvetően a hiteles tulajdonilap-másolatok díjainak megemeléséből kell előteremteni. Kissé aggályosnak tűnik az a tény, hogy egy tulajdonilap-másolat jelenleg is 1500 forintba kerül, most felmerül ennek a megemelése, ami újabb terhet jelent az állampolgároknak. Megfontolás tárgyává kellene tenni a díjmentesség, a tárgyi és személyi mentesség körének szűkítését vagy ennek a kérdésnek az újragondolását a kormány részéről.
Változatlanul kérném a törvényjavaslatot előterjesztő kormányt: tegyen meg mindent azért, hogy a kormánykoalíció tagjaként a Független Kisgazdapárt által irányított minisztérium a többletbevételekből nagyobb összegeket kapjon, hogy ezáltal a földhivatali intézményrendszer megfelelő módon el tudja végezni az alapvető feladatát. Ezeket az észrevételeket, amelyeket a költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatosan megfogalmaztam hozzászólásomban, kifejezetten előremutató szándékkal tettem. Változatlanul bízom a kormány támogató megértésében, és meggyőződésem, hogy lehetőségeihez mérten végiggondolja az elmondottakat, és segíteni fogja az FVM munkáját az igényelt többletforrás biztosításával.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem