DR. KURUCSAI CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. KURUCSAI CSABA
DR. KURUCSAI CSABA (FKGP): Az 1995. évi programok forrásainak csak 80 százaléka került (Közbeszólás: És 7,30 a hozzászólás...) felhasználásra, mivel az előirányzott szerződéseket nem sikerült 1998. december 31-ig megkötni és az EU-val egyeztetni. A tavaly nyáron előre jelzett veszteségeket csak megfeszített munkával sikerült 21 millió euróra leszorítani.
Előzetes értékelés szerint, hogy a 2000. és az ezt követő évben a hibákat újra ne kövessük el, a szóban forgó veszteségek az alábbiakból tevődtek össze: kb. 12,5 millió euró elvesztése jelentős részben az Európai Unió Bizottsága adminisztrációs számlájára írható, elég, ha csak itt a határátkelős programra hivatkozom; kb. 6,2 millió euró veszteség a magyar szereplők hatékonyabb munkájával minden bizonnyal elkerülhető lett volna, és 2,3 millió euró esetében a felelősség megoszlik.
Összességében továbbra sem a terveknek megfelelően alakult a '96. évi programok helyzete, egy hónappal a szerződéskötési határidő vége előtt az 1996-os források 63 százaléka még lekötetlen volt. Elmondhatjuk, hogy ma, három héttel a határidő után a támogatás döntő részére, több mint 90 százalékára megkötötték a szerződéseket, és azokat a delegáció, illetve Brüsszel jóváhagyta. Így az 1996-os program megvalósult. Továbbra is lekötetlen az 1997-es források 70 százaléka, vagyis mintegy 75 millió euró. Az Európai Unió delegációja november végéig fogadja el ezeket a szerződéseket, vagyis alig több mint egy hónap áll a minisztériumi Phare-irodák rendelkezésére.
A helyzet reális megítélése érdekében megjegyezzük, hogy a Phare-programok végrehajtása hagyományosan nem időarányosan történik, a programok utolsó heteiben, hónapjaiban a szerződések száma, a szerződéskötések száma mindig ugrásszerűen megnő, mint ahogy az most is történt. A tárcák ugyan előkészítették a havi szerződéskötési terveiket, elkészítették ezeket a terveket, ami egyenletes teljesítést mutat, de csak mintegy 10 százalékban tudták különböző okok miatt ezeket a terveket tartani. Az 1998. évi program gyakorlati végrehajtása '99 júniusától indulhatott meg. A '99. évi program aláírása novemberben megtörténik, eredménynek kell elkönyvelnünk, hogy az 1996-97. évi programok lassú előrehaladása ellenére az Unió végül nem csökkentette le a Magyarországnak ítélt idei segélykeretet.
A 2000. évi Phare-program kialakítása nagy erőkkel folyik. Az előkészítés tavasszal elindult, azóta a régiók elkészítették hároméves fejlesztési programjaikat, a regionális fejlesztési programok, illetve az ágazati stratégiák harmonizációja alapján kerül kialakításra az előzetes nemzeti fejlesztési terv. A Phare jövőbeni végrehajthatóságát alapvetően meghatározza annak a költségvetésbe történő betervezése. Az államháztartási törvény értelmében minden esztendő állami költségvetésének tartalmaznia kell a nemzetközi segélyprogramok lebonyolításához kapcsolódó forrásokat és kiadásokat, beleértve a beérkező segélyeket, a költségvetési társfinanszírozást és a programok végrehajtásához kötődő adminisztratív kiadásokat.
Mindezek pontos betervezése négy okból elengedhetetlen. Csak így biztosítható a programok sikeres, zökkenőmentes lebonyolítása, a programokat megalapozó nemzetközi megállapodásokban vállalt kötelezettségeik teljesítése. Enélkül elképzelhetetlen a segélyforrások átlátható, ellenőrizhető kezelése, ami szintén egyértelműen EU-s követelmény. Harmadsorban a költségvetési törvényben szereplő bevételek és kiadási számok alapozhatják meg a programok értékelését, a költség-haszon elemzéseket. És végül, így válnak követhetővé a programokkal járó adminisztrációs terhek, melyek ismerete a segélyprogramok lebonyolítási rendszerének további racionalizálását, az erőforrások hatékonyabb felhasználását, végső soron az abszorpciós képességünk növekedését eredményezhetik.
Tudomásom szerint a Phare-segélyek koordinálásáért felelős tárca nélküli miniszter a 2000. évi költségvetési tervezet előkészítő munkálatai során többször felhívta a pénzügyminiszter úr figyelmét az Európai Unió elvárása szerint teendő fontos módosításokra. Ezeket a javaslatokat a Pénzügyminisztérium nem vette figyelembe, és megkérdőjelezheti a kormány felelősségvállalását a segélyprogramok tervezésében.
Úgy gondolom, hogy a fenti kérdéseket meg lehet, és meg kell oldani a 2000. évi költségvetésben. Ezért kérem, engedjék meg, hogy tisztelt miniszter úrtól megkérdezzem ezúttal: történt-e teljes körű egyeztetés a Phare-programokat koordináló tárca nélküli miniszterrel, a Phare-programok költségvetési tervezésével kapcsolatban a tárcája rendelkezésére álló részletes adatokról?
Másodszor: talált-e a Pénzügyminisztérium olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a programokhoz kötődő hazai EU-források feletti rendelkezés minden programnál egy pénzügyi felelős kezében legyen?
Harmadszor: Sor került-e az FVM-mel, a Gazdasági Minisztériummal hasonló egyeztetésre a 2000. évi ISPA- és SAPARD-programok tervezhetőségéről is?
Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem