VÍGH ILONA

Teljes szövegű keresés

VÍGH ILONA
VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja messzemenően egyetért a Független Kisgazdapárt és Pallag László Békés megyei képviselőtársam kezdeményezésével, indítványával, és nyilvánvalóan egyetért a magyar társadalom döntő többsége is, mely biztonságos és valóban demokratikusan működő társadalomban kíván élni tisztességes körülmények között, és biztosítva szeretné látni saját és gyermekei jövőjét.
Tíz évvel ezelőtt lelkesedés és hatalmas várakozás jellemezte az országot, valamennyien vártuk a szabadságot, a demokráciát és a megtisztulást, s bár a rendszerváltás és a demokrácia keretrendszere létrejött, sajnos az átmenetet a Varsói Szerződés és a KGST utódállamaiban súlyos árnyak is követték és követik a mai napig is. (Zaj, moraj az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Közbeszólások: Hogy jön ez ide?) Az elmúlt időben egyre több visszásságra, súlyos ellentmondásra és visszaélésre derült fény, és ezzel arányban nő a társadalom elégedetlensége.
(22.20)
Olajügyek, bankügyek, tisztázatlan sorsú tb-részvények, tisztázatlan helyre folyó támogatások, furcsa részvénycserék - egyre több gyanús ügy, és egyre nagyobb harag a társadalomban. Egyre többekben vetődik fel a kérdés, hogy vajon csak a diktatúra leépítésében bekövetkezett működési zavarokról és véletlenekről van-e szó, vagy éppen ellenkezőleg: egy jól kiépült rendszerről, amely összefonódások és korrupció révén jól szervezett körökbe hatalmas vagyonokat emelt át az állami vagyonból és a lakosság által befizetett összegekből. (Dr. Kis Zoltán: Így van!) Ma már tudjuk, hogy nem milliókról, sőt nem is száz milliókról van szó, hanem milliárdok forognak át jól szervezett lobbik kezén. Hogyan lehetne egyébként az, hogy tíz év alatt milliárdos vagy éppen 10 milliárdos vagyonok összpontosultak egyesek kezében, míg milliók élnek a létminimum küszöbén?
Társadalmunkban egyre több megbecsülés övezi a valóban tisztességes és sikeres vállalkozókat, de éppen rajtuk csattan leginkább az ostor, amikor a híradások - különösen néhány évvel ezelőtt - szinte hetente számoltak be vállalkozók ellen elkövetett merényletekről. Aligha lehet ott polgári társadalomról beszélni, ahol olaj- és drogügyekkel foglalkozók vagy éppen zsarolásra, pénzbehajtásra vagy pilótajátékra szakosodott cégek jelennek meg mint vállalkozók. Hiába tisztességes a rendőri állományunk többsége, ha súlyos és tisztázatlan ügyek rontják presztízsét, és adnak alkalmat sárdobálásra.
Bármilyen kormányról legyen is szó, súlyos jelentősége van, ha egy titkosszolgálati miniszter feláll székéből, és a bűnözés és a magas szintek közti összefonódásról beszél. Sajnos, a Békés megyei tapasztalatok, amelyek kirívóak, de nem egyedülállóak, messzemenően valószínűsítik az összefonódásnak a láthatónál is szélesebb körét. Sajnos, a korrupció, úgy tűnik, az egész társadalmat soha nem látott mértékben átszövi. Köztudott az is, hogy ez, ha kisebb mértékben is, de átlépi a határokat, különösen az olajügyek igényelnek beszállítót és vásárlót a határ mindkét oldalán. Milliárdok kerültek kétes kezekbe, és ezek a milliárdok kiépítették a saját megfizetett embereiket. Ez veszélyezteti az ország közbiztonságát, gazdasági struktúráját éppúgy, mint a nemzet érdekeit, sőt nemzetbiztonságát is. Talán ez az utolsó pillanat, hogy megfelelő súllyal lépjünk fel.
Nem tekinthetünk el annak kimondásától sem, hogy a pártállam nyílt és rejtett hatalmi hálózatai sikeresen transzformálták egykori privilégiumaikat és kapcsolataikat. Hankiss Elemér a '80-as évek végén még csak a kis szívességek bankjáról beszélt, ma már tény, hogy a bankok nagy szívességei milyen mértékben segítettek privilegizált köröket. A VIP-kölcsönök, a horribilis sikerdíjak a nagy pénzmozgásoknak csupán egy elemét jelentik. A máig tisztázatlan bankügyek egyenként is 10 milliárdokat jelentenek. Az olajügyek és a borhamisító hálózatok léte ma sem kétséges, ahogy a rendőrségnél előfordult korrupció sem. Ezek összefüggéséről a felállítandó bizottság remélhetőleg többet fog tudni mondani. Talán még a rejtélyes öngyilkosságok is csak apró elemét képezik annak, amely mindezen ügyek mögül is kisejlik.
Mindenesetre a tisztességes vállalkozók, a tisztességes rendőrök, az egész gazdaság és a bűnüldözés alapvető érdeke a megtisztulás. Nem bűnbakok kellenek, hanem letisztázott ügyek, amelyekben megtisztul az, aki ártatlan és vétlen, és bűnhődik az, aki bűnös. A felállítandó bizottságnak meg kell vizsgálnia azt is, hogyan keletkezhettek sorozatban olyan törvények az elmúlt másfél évtized során, amelyek lehetővé tették egyeseknek a mérhetetlen és kockázat nélküli meggazdagodást. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Meg kell vizsgálni a korrupció szerveződését és intézményesülését, beleértve ebbe a rendőrség helyett gyakran a korrupciót szolgáló alapítványokat is.
Köszönöm szépen. (Taps. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Éljen!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem