PALLAG LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr. A felelősöket meg kell nevezni, és fel kell állítani székükből, valamint felelősségre kell vonni őket. Felelőtlen vizsgálatok, langyos ítéletek sora sorolható fel példának ezekben az ügyekben. Egy példát hadd mondjak el önöknek: 600 milliós károkozásért három év börtön, 100 ezer forint mellékbüntetés az ítélet, és kérdezem, hogy még költünk három évig a bűnözőre. Nem börtön kell, fizesse meg a kárt a károkozó, be kell rajta a kárt hajtani, és ha kell, vagyonelkobzást kell alkalmazni az elkerülhetetlen börtönítéletek mellett.
Az összefonódások átszövik az országot, nemcsak Békés megyéről van szó, a vizsgálóbizottság munkájának más megyékre is ki kell terjednie. Sajnos, minden megyében tapasztalhatók ezek a visszásságok. Sokaknak az a véleményük, hogy ha Békés megyében egyszeres, Csongrádban kétszeres, Budapesten tízszerese tapasztalható ezeknek a visszásságoknak. Országos problémát vetettem fel, és ezt tisztáznia kell ennek a bizottságnak. Ismét hadd mondjak el egy példát: Szabolcs megye, Békés megye és Vas megye gépkocsicsempészettel is kapcsolatban volt, de példákat lehetne sorolni akár reggelig. Megvannak a kiindulási pontok, kontrollálható a feketegazdaság mozgása, a szálakat össze lehet fogni, és úgy kell elvágni a feketegazdaság szálait, hogy az megbénuljon, majd megszűnjön.
Az előterjesztésben foglaltaknak megfelelően a vizsgálóbizottság felállításának célja négy pontban van felsorolva:
1. Vannak-e az olajszőkítés és az olajszármazékok forgalmazása kapcsán a szervezett bűnözés, az egyes állami tisztségviselők között összefonódások, és ezek okoztak-e veszteséget a költségvetésnek?
2. Vannak-e a feketegazdaság, az egyes rendőrök, valamint a vám- és pénzügyőrség egyes alkalmazottai között összefonódások?
3. Elősegíthették-e az egyes jogszabályok, illetve az egyes jogalkalmazók a nemzetgazdaságnak okozott veszteségeket?
4. Milyen körülmények között történt az öt rendőr halála az elmúlt években Békés megyében?
Itt jegyzem meg, hogy a korábbi vizsgálatok nem terjedtek ki az elhunyt rendőrök halála körülményeinek kivizsgálására. Ez hogy engedhető meg egy demokratikus berendezkedésű jogállamban? A társadalmi kontrollt meg kell valósítani, és ennek helye az Országgyűlés, ezen belül a vizsgálóbizottság feladata. Olyan súlyos kérdésekről van szó, amelyeknek vizsgálatát nem elég egy rendőrség, egy vám- és pénzügyőrség házi vizsgálatára bízni, főleg akkor nem, amíg a közvélemény nem fogadta el ezt az intézkedési gyakorlatot. Tiltakozik emiatt, kéri és elvárja a teljes körű vizsgálatot. A társadalom, az emberek nagy többsége bizalmatlanná vált a hatóságokkal szemben. A legfontosabb a mundér becsületének védelme volt, ennek érdekében még a tényeket is képesek voltak megváltoztatni. Szembehelyezkedtek a miniszterelnökkel azzal, hogy nem tájékoztatták a nyilvánosságot például az olajügyekről. Az emberek bizalmával nem lehet, csak eredményesen dolgozni, nem titkosszolgálati eszközökkel. A maffiakapcsolatok, az összefonódások csak a feketegazdaságot erősítették.
Még egy dologra szeretném felhívni a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, és a kormány figyelmét is. Nem lehet megengedni azt, hogy mint hatalom a hatalomban, úgy működjön a rendőrség. Ennek gyökerei az Államvédelmi Hatóság, az ÁVH működéséig vezethetők vissza, amely nem lett felszámolva, hanem beépült a rendőrségbe, ez kitapintható a rendőrség gondolkodásában, ennek szelleme kísért mind a mai napig.
Tisztelt Képviselőtársaim! A tekintély és a bizalom úgy fog helyreállni, visszaállni, ha az állampolgárok a valóságban érzik, hogy a rendőrök szolgálnak és védenek. Meg kell szüntetni az állományban működő félelmet, azt a gyakorlatot, hogy aki szólni, kritikát mondani mer, menesztik az állományból - lefelé szigor, felfelé szabad mozgás. Annak érdekében, hogy megtisztuljon a közélet, vállalni kell kötelezettségünket, felelősségünket, munkánkat, lehetőségeinket, mégpedig félelem nélkül.
Tisztelt Képviselőtársaim! Annak érdekében, hogy a feketegazdaság fel legyen számolva, az összefonódások, a korrupció meg legyen szüntetve, létre kell hozni ezt a vizsgálóbizottságot. A vizsgálatot le kell folytatni, és meg kell kezdeni a közélet megtisztítását minden szinten, mert csak így fogja a valós gazdaság, a piacgazdaság, az ország jövőjét szolgálni.
Kérem, támogassák önálló képviselői indítványomat. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem