DR. LATORCAI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány ez év nyarán döntött a szénbányászat középtávú stratégiájáról, melynek keretében meghatározta az integráción kívüli bányák bezárási ütemét. Ezen bányák egyike az elnök úr által is említett lencsehegyi szénbánya, amely jelenleg a legkisebb költséggel termelő, ugyanakkor a legjobb minőséget biztosító bányaüzem.
A kormány határozata értelmében Lencsehegy a jövő év közepéig részesül még állami támogatásban. Azt követően viszont piaci feltételek között kell megélnie.
Tisztelt Képviselőtársaim! A választói körzetemben működik ez a mintegy 500 főt foglalkoztató bányaüzem. A dolgozók bíznak abban, hogy termelésük számára sikerül megfelelő mennyiségű energetikai piacot biztosítani, és így még 3 vagy 4 évig is dolgozhatnak.
Mióta azonban felröppent a hír, hogy a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság beruházásában esetleg mégsem valósul meg a Vértesi Erőmű rekonstrukciója - hiszen itt a mai napon ezzel kapcsolatban elhangzott egy parlamenti felszólalás is -, és így elkerülhetetlenné válik valamennyi Komárom-Esztergom megyei szénbánya bezárása, újra ott él a szívükben a félelem. Mi történik, ha elképzelésük, a jövőbe vetett hitük nem válik valóra, és a kósza hírek igaznak bizonyulnak, a bányát mégis be kell zárni? Miből tartják el családtagjaikat?
Ezek a kérdések a társadalmi igazságosság, a szociális gondoskodás, a térség bányászati kultúrájának fennmaradása és a foglalkoztatáspolitika szempontjából is olyan horderejűek, amelyek igénylik, hogy még a kora hajnali órákról lévén szó is, az Országgyűlés itt értesüljön mindezekről.
Én nagyon remélem, hogy a kormány olyan intézkedési csomagot dolgoz ki - és tudomásom szerint a Gazdasági Minisztériumnak van is ilyen programja -, amelyik pontosan ezen embereknek ad lehetőséget a tisztességes emberi jövő megéléséhez.
Ennek reményében köszönöm meg megtisztelő figyelmüket és éjszakai türelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem