DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdése valóban igen jelentős területeket érint, és teljesen érthető a választókerületében lakó polgárok érdeklődése. Éppen ezért nagyon jó számunkra, hogy ezt a kérdést több oldalról módunk van körbejárni.
Az Oroszlányi Erőmű 2003-ig rendelkezik hosszú távú villamosenergia- és kapacitáslekötési megállapodással, melynek meghosszabbítására csak akkor van lehetőség, ha az ön által is említett, kéntelenítést lehetővé tevő retrofitberuházást végrehajtja. A Vértesi Erőmű ezzel a beruházással indult a Magyar Villamos Művek Tröszt kapacitástenderén, de az eredeti 10 forint 81 fillér/kilowattórás ajánlatával nem nyerhetett azon a pályázaton, amelyen a tendergyőztes, földgázra alapozott erőmű 6 forint 40 fillérrel nyert, és az importkőszénre alapozott, Duna Menti Erőmű területén tervezett erőmű 6 forint 70 fillérrel sem került a győztesek közé.
A pályázat óta, ahogy a képviselő úr is említette, a bányaművelési tervben és az erőmű-kihasználási óraszámban történt változások után a Vértesi Erőmű vezetése 9 forint 54 fillér/kilowattórás ajánlatot adott a Magyar Villamos Műveknek. Ez még mindig jóval magasabb az MVM Rt. által az erőművektől vásárolt 7 forint 13 fillér/kilowattóra árnál. Való igaz, hogy abban Paks benne van.
A képviselő úr interpellációjában jelzett előterjesztést a Gazdasági Minisztérium elkészítette. Az eddigi számítások azt mutatták, hogy abban az esetben, ha a bánya-erőmű integrációban dolgozók foglalkoztatására más munkahelyen van lehetőség, akkor a beruházás megvalósításának a nemzetgazdasági egyenlege kedvezőtlen. Ezt legnagyobb mértékben az a több mint 32 milliárd forintos többletköltség okozza, ez az úgynevezett befagyott költség, amely akkor keletkezne, ha az MVM Rt. megvásárolná azt a drágán és feleslegesen termelt villamos energiát.
Hangsúlyozni szeretném, hogy a villamosenergia-igények előrebecslése alapján erre az erőművi kapacitásra nincs szükség, s egyébként az árbefogadás esetén közel 10 fillérrel emelné az egész országra vonatkozóan a fogyasztói árat.
Az MVM Rt. valóban tulajdonosként támogatná a Vértesi Erőmű retrofitját abban az esetben, ha ezt a többletköltséget a költségvetés a számára vagy direkt költségvetési juttatásként, vagy a villamos energia árán keresztül elismerné. Ebből az következik, hogy az MVM Rt. mint tulajdonos, nem tartja sem energetikai, sem gazdasági szempontból indokoltnak a beruházás megvalósítását.
Tekintettel az ön által is említett problémára, a kormány fokozott figyelmet fordít e térség fejlesztésére. Oroszlányban a kanadai WES-CAST cég kipufogótorok gyártásával induláskor ötszázötven, felfutás után több mint ezer fő, Dorogon egy japán gyár, akkumulátorok gyártásával és csomagolásával mintegy ezer fő foglalkoztatását tervezi. Egyébként mind a két fejlesztés beindult.
Így minden reményünk megvan arra, hogy a retrofitfejlesztés elmaradása esetén a foglalkoztatás e térségben azért megoldott. Ezzel együtt az Országgyűlésnek benyújtandó, 2001-től bevezetésre kerülő villamosenergia-tervezet szerint üzleti alapon módja van a Vértesi Erőműnek is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) fejlesztése megvalósítására.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem