DR. SÁLING JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. SÁLING JÓZSEF
DR. SÁLING JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Minél tovább folyik a vita, azért csak kibújik az igazság. Most már többedszer eljutottunk a kocsmáig, még a kannás bor nem volt, de valószínűleg az is következik. Itt néhányan azt mondták, hogy nagyjából egyetértünk, csak egy kicsit vitázunk. Én azt gondolom, hogy ki kell mondani, hogy nem. Itt egy tudatos értékválasztásról van szó, és más értéket választunk mi és mást azok, akik ezt a törvényt előkészítették.
Itt arról van szó, hogy a kormánypártiak eldöntötték, hogy aki kilenc hónap után nem tud visszajönni a munkaerőpiacra, azzal bizony baj van, azt szépen le kell szorítani a segélyezési rendszerbe, kapjon segélyt, de lehetőleg azt se magától, hanem dolgozzon érte 30 napig. (Közbeszólás: Segélyt se kap!) Segélyt sem kap a végén, hiszen számtalan a mérlegelés, vagyona van és így tovább. Mi pedig valós megoldást keresünk, mert azt mondjuk, hogy először vissza kellene juttatni a piacra, semmiképpen ne essen ki az ellátó rendszerből, és azokkal is foglalkozni kell, akik végképp nem tudnak visszajutni.
Szeretnék még egy megjegyzést tenni: mód volt itt - mint hallottuk - a foglalkoztatáspolitika megvitatásáról. Nos, a Munkaerő-piaci Alap irányító testülete február 19-én kapott egy anyagot a Gazdasági Minisztériumtól, amely a foglalkoztatás egészét tekintette át, s egy előanyaga, tanulmánya lett volna a nemzeti foglalkoztatási stratégiának. Ebben az anyagban a Gazdasági Minisztérium leírja: "összefoglalóan az feltételezhető, hogy a munkahelyek száma középtávon évente 30-35 ezerrel gyarapodik, azaz elmarad a munkaerő-kínálat növekedési ütemétől." Vagyis megállt az anyag készítése, és még az egyébként belépő munkát vállalókat sem tudja ellátni a rendszer, a nem létező stratégia, a Gazdasági Minisztérium elképzelése munkahellyel. Ezek után pedig elkezdünk foglalkozni a munkanélküliekkel, és úgy teszünk, mintha máris visszajutottak volna a munkaerőpiacra!
Külön szeretnék majd szólni a 30 napról, nem arról a részéről, hogy ez kényszermunka, hanem arról, hogy mit oldottunk meg a 30 nappal. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem