DR. FAZEKAS SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt elhangzott az, hogy ez a törvényjavaslat - elfogadása esetén - a feketemunka irányába jelenthet elmozdulást. Azt hiszem, ez érvekkel kellően alá nem támasztott feltevés (Kertész István közbeszól.), ugyanis pontosan egyfajta szűrőhatása lehet ennek a dolognak, hiszen egyrészt, azt hiszem, ha valakit a társadalom segélyez, jövedelempótlóban részesít, akkor nyugodtan elvárhatja tőle azt, hogy valamit tegyen a helyi közösségért, akár a 30 nap vagy ezt meghaladó időtartamra is. Másrészt akinek ez tényleg kínos, és egyéb elfoglaltságuk, akár már meglévő feketemunka akadályozza őket, azoknak valószínűleg nincs is szükségük arra a támogatásra, amit az önkormányzat folyósít, az már nem a szociális ellátórendszer problémája (Babák Mihály: Így van!), hanem legalizálja a munkaviszonyát - éljen meg abból. Tehát felesleges összekeverni ezeket a dolgokat. A reálfolyamat ez, a többi, amit verbálisan hangoztattak, az esetleg itt a falak között jól hangzik és jól kommunikálható, de a gyakorlatban mást tapasztalunk. (Polonyi Kornél: Így van!)
A javaslat nem szól arról, hogy itt a források csökkennének, a források átrendeződnek, a feladatok is átrendeződnek a munkaügyi központoktól az önkormányzatok irányába, és erre vonatkozó önkormányzati megkeresések és felvetések már hosszú évek óta jelentkeznek. Az önkormányzatok igenis szeretnék látni ezt a területet, szeretnének beleszólni abba, hogy ki, miért és hogy kap segélyt, és szeretnének minél több feladatot elvégeztetni. Nem igaz, hogy nincs feladat, nem igaz, hogy a munka mennyisége állandó, rengeteg olyan önkormányzati elvégezetlen feladat van, amelyre hosszú évek, évtizedek óta nem volt pénz a közintézményeknél, a közterületeknél és más helyeken. (Kiss Péter: És most miből lesz rá pénz?) Ez a lehetőség megteremti azt, hogy bevonja a passzív kört, az önkormányzat, a segélyezettek egy bizonyos részét, és hogy ezeket a feladatokat lehetőleg minél nagyobb arányban elvégezze.
Azt hiszem, hogy akinek nincs munkája (Az elnök csenget.), az szeretne dolgozni, és visszautasítom azt, amit Filló Pál úr mondott az előbb, hogy a munkanélküli potenciális bűnöző, itt ugyanis ez hangzott el. (Taps a Fidesz és az MDF soraiból. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem