BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési bizottság 12 szocialista és szabad demokrata tagja általános vitára alkalmatlannak találta ezt a törvényjavaslatot, mégpedig éppen azért, mert a sorok között olvasva megértette ennek a törvényjavaslatnak a célját. De hozzáteszem, a sorokban olvasva is nagyon jól megértette ennek a törvényjavaslatnak a célját. Ennek a törvényjavaslatnak a célja Orbán Viktor miniszterelnök úr egy elképzelésének, rögeszméjének a megvalósítása.
(9.20)
Ez a rögeszme arról szól, hogy aki Magyarországon munkanélküli, az azért munkanélküli, mert munkakerülő, mert lusta, mert nem akar dolgozni, és ezért a törvényalkotásnak az a feladata, hogy ellehetetlenítse azokat, akik munkanélküliek, akiket a társadalmi, a gazdasági életnek ez a csapása sújt.
Teljesen világos ez a szemlélet, amit a miniszterelnök úr egyébként többször explicit módon is megfogalmazott, és a bizottságnak a szocialista és a szabad demokrata tagjai rámutattak arra, hogy a munkanélküli-járadék időtartamának ez a csökkentése, amelyik egyébként ellentétes azzal az alkotmányos elvvel, hogy ha egy biztosítás - mint a munkanélküli-biztosítás - területén a befizetések változatlanok maradnak, akkor nem lehet önkényesen csökkenteni azt a járadékot, amelyet a biztosítottak élveznek, tehát ez a csökkentés kizárólag egyfajta figyelmeztetés, egyfajta retorzió azoknak a polgártársainknak, akik a gazdasági fejlődés következtében munka nélkül maradtak.
Arra is rámutattak a szabad demokraták és a szocialisták, hogy ez az intézkedés ráadásul elsősorban azokat a korábban dolgozó, sokszor érettségizett, sokszor felkészült embereket sújtja, akik átmenetileg munka nélkül maradnak, ami egy piacgazdaságban természetes.
Arra is rámutattak a szocialisták és a szabad demokraták, hogy a másik intézkedés: a jövedelempótló támogatás megszüntetése és az önkormányzatok által osztott segéllyel való felváltása ütközik azzal az alkotmányos és európai dokumentumokban szereplő elvvel, hogy a társadalom a munka nélkül maradt, elesett tagjait valamiféle ellátással támogatni köteles.
A költségvetési bizottságban az ellenzéki képviselők részéről különös hangsúlyt kapott az a tény, az a törekvés, hogy a szociális segélyezést közmunkához kössék, függetlenül attól, hogy az adott közösségben, az adott településen vannak-e reális közmunka-lehetőségek. Ez a törekvés költségvetési szempontból is kifejezetten hátrányos, hiszen szociológiai vizsgálatok egyértelműen kimutatják, hogy a közmunkával összekötött ellátás sokszorosába kerül annak, amit maga a jövedelempótló támogatás vagy más ellátás jelentene. Tehát költségvetési szempontból is káros, amit tanúsít az is, hogy milyen költségvetési módosító indítványokkal próbálják alátámasztani ezt a rendszert.
A szocialista és szabad demokrata képviselők azt is hangsúlyozták, hogy a munkaügyi ellátásoknak és munkaügyi gondoskodásnak a munkaügyi központoktól az önkormányzatokhoz való áttétele az országban egy évtizede jól és megbízhatóan működő munkaügyi ellátórendszert veszélyezteti, azt kell mondanunk, azzal fenyeget, hogy azt szétveri. És arra is emlékeztettünk a vitában, hogy ráadásul itt a kormány egy olyan intézményrendszert veszélyeztet, amelyet valamennyi parlamenti párt konszenzusával hoztunk létre a kilencvenes évek elején.
Nagy nyomatékkal hangsúlyozták a szocialisták és a szabad demokraták a vitában, hogy az a felfogás, miszerint van munka, csak le kell hajolni érte, Budapesten talán igaz. Kisgazda képviselőtársamnak tudnia kell, hogy az ország számos részén, mindenekelőtt az ország keleti részén sokfelé nem igaz, de még a városokban sem igaz az, hogy az érintett képzettségének, felkészültségének megfelelő munkáért csak le kellene hajolni az utcán. Tehát ezért hangsúlyozták a szocialisták és a szabad demokraták, hogy ez a törvényjavaslat filozófiájában ellentétes mindazzal, amit Európa az elmúlt évtizedekben északtól délig, kelettől nyugatig magáévá tett.
Végül rámutattak a szocialista és a szabad demokrata képviselők ennek a törvényjavaslatnak a kifejezetten szegényellenes, és azt is ki kell mondani, cigányellenes indíttatására, ami persze nem áll egyedül a Fidesz vezette jobboldali kormány törvényjavaslatai között, amiről nyilván fogunk még beszélni ma az általános vitában.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem