BARKÓCZY GELLÉRT

Teljes szövegű keresés

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor tanulmányoztam az előttünk álló törvényjavaslatot, mely az egyes munkaügyi és szociális törvények módosításáról szól, a sorok között olvasva megértettem a törvénymódosítás célját, megerősödött bennem, hogy a polgári kormánykoalíció fel merte vállalni azt, amit két megelőző kormány nem tett meg.
Ha e törvénymódosítás elfogadásra kerül, az országban társadalmi megbékélést jelent a kényszervállalkozók, a munkavállalók és az állampolgárok között. Tudniillik a mostani törvények között nincs a munkának becsülete, sok esetben jobban jár a munkanélküli-járadékos, mint az aktív dolgozó, megkapja az önkormányzattól az összeget, mely a nyugdíj 80-90 százalékát teszi ki, és mellette elmegy még egy-két napra bal kézre dolgozni, amit akar, már ott is van pénzben, mint aki nyolc órát ledolgozik, plusz még két órát utazik, fizeti az utazási költséget, és mindennap helytáll a munkahelyén. Ez irritálja a tisztességes munkásembereket, vállalkozókat, nyugdíjasokat.
A törvénymódosítás tökéletesen biztosítja a munkanélküliek foglalkoztatását közmunkára; ennek megszervezése az önkormányzatok dolga.
A munka szinte minden településen az utcán kínálkozik, képviselőtársaim, szinte felkiált: itt a munka, hajoljatok le, vegyetek fel, rögtön zöld leszek, nem szennyezek, nem teszek kárt, a csapadékvizet is elvezetem, nem öntöm el a termőterületet! Nincs olyan település, nagyváros, kisváros, falvak, kistelepülések, ahol ne lenne munka, csak foglalkozni kell vele.
A munkanélküli családja is megnyugszik azzal, hogy valamit tesz a pénzéért. Igenis van lehetőség a családfőnek meg a feleségnek is, a nőknek, mivel a gyengébb nem számára parkokban, kertészetben lehet munkát találni (Szabó Sándorné: Őrület!), sőt a területfejlesztésben ajánlani kell ezeket a munkalehetőségeket.
A törvénymódosítás foglalkozik a magasabb képzettségű munkanélküli-járadékosokkal is, egy kategóriával magasabb szakképzettséget is el kell fogadni az alacsonyabb szintű végzettséget igénylő munkára. Foglalkozik továbbá a javaslat a fogyatékos személyekkel is, és megállapítja: ha szükséges, a támogatások odaítéléséről egyéni elbírálás szerint kell eljárni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A T/1550. számú törvényjavaslatot, egyes munkaügyi és szociális törvények módosítását a költségvetési és pénzügyi bizottság megtárgyalta, 17 igen, 12 nem és 1 tartózkodás mellett az Országgyűlés plenáris ülésén általános vitára alkalmasnak ajánlja.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem