ARNÓTH SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

ARNÓTH SÁNDOR
ARNÓTH SÁNDOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága november 23-ai ülésén a törvényjavaslatot megvitatta, és többségi javaslattal általános vitára alkalmasnak tartotta.
A kormány előadója, valamint kormánypárti képviselők a törvénynek azt a törekvését emelték ki, amely a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szól, és a szakértői vélemények szerint erősen elavult. A javaslat célja, hogy fokozottabban ösztönözze aktív álláskeresésre a munkanélkülit, az ellátási rendszerben megtakarításokat érjen el, s ezt visszaforgatva a foglalkoztatást támogassa vele. A mód, amit a javaslat megnevez, a következő: bővíti a közhasznú foglalkoztatást és ebbe bevonja az önkormányzatokat. Ennél a pontnál elég heves vita alakult ki.
(9.40)
Ellenzéki képviselők vitatták a közhasznú foglalkoztatás hatékonyságát, gazdaságosságát, míg kormánypárti képviselők önkormányzati tapasztalataikra hivatkozva az átalakítás fontosságával érveltek, azzal, hogy nincs forráskivonás a rendszerből, átcsoportosításról van szó, és így az önkormányzati igények fokozottabb kielégítéséről is.
A vita a javaslatnak annál a részénél volt a legerősebb, amely megszünteti a munkanélküliek jövedelempótló támogatását, s azoknak, akik rászorulnak, az önkormányzatok biztosítanak foglalkoztatási lehetőségeket. Egyébként ez a kormánypárti képviselők szerint régi törekvése az önkormányzatoknak.
A javaslat módosítja a munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseket is. Ennek eredményeként a megyei munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőségek különválnak a megyei munkaügyi központok szervezetétől és az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség szervezetében működnek tovább. Ennek célja természetesen a hatékonyság növelése.
A fogyatékos személyek jogairól szóló esélyegyenlőségi törvény keretjelleggel határozza meg a fogyatékosokat megillető jogokat. A fogyatékossági támogatás bevezetésével együtt indokolt megkezdeni a szociális ellátások újraszabályozását is. A fogyatékossági támogatás havi összege magasabb, mint az eddigi, egyébként meglehetősen szétaprózott támogatás. Tehát szükséges a beavatkozás, ennek tesz eleget a javaslat.
A gyermekvédelmi törvény módosítása pedig ismét régi önkormányzati igénynek tesz eleget. Az önkormányzatok régi törekvése ugyanis, hogy a gyermekvédelmi támogatás odaítélésénél figyelembe vehessék a családok valódi anyagi helyzetét. Rendkívül sok a visszaélés az automatizmus miatt.
A vita után szavazás következett, aminek eredménye: 10 igen, 8 nem és 1 tartózkodás, tehát még egyszer ismétlem, az Országgyűlés emberi jogi bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta a javaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem