BALOGH LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

BALOGH LÁSZLÓ
BALOGH LÁSZLÓ, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága megtárgyalta, és többségi szavazással elfogadásra javasolja a költségvetési és pénzügyi bizottság előterjesztését, amely a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Hungária Televízió Közalapítványok kiegészítő támogatásáról szól.
A kulturális és sajtóbizottság többsége egyetért azzal, hogy az ez évi gyakorlattal megegyezően 1,8 százalékos mértékben részesüljenek az ORTT Műsorszolgáltatási Alapjának bevételéből a közalapítványok. A kulturális bizottság tagjainak többsége úgy ítéli meg, hogy a 0,8 százalékos emelés szükséges a közalapítványok szakszerű és folyamatos működéséhez.
(0.20)
A Hungária Televízió Közalapítvány esetében az a sajátosság is növeli a működési költségeket, hogy határon túli kurátorai is vannak, mind a nyugati féltekéről, mind a szomszédos országokból, és az ő utaztatásuk, valamint egyéb más költségük jelentősen megváltozott. Szükségesnek látszik az is, hogy legalább a kuratórium elnöksége ne csak a határon túli kurátorok által tartsa a kapcsolatot a Kárpát-medencei nézőkkel, hanem maga is szerezzen személyes tapasztalatokat. Az idén erre már történt kísérlet, az erdélyi közönségtalálkozóknak rendkívül kedvező sajtóvisszhangja volt, ez támogatást igényel.
A Magyar Televízió Közalapítványt sokan, sokféleképpen, több fórumon támadták már. Egyet azonban nem lehet mondani róluk: azt, hogy nincsenek rendben a pénzügyeik. Az MTV Közalapítvány ésszerűen bánt a rendelkezésére álló pénzzel, így a következő év elején - hasonlóan az 1990. évihez is - az idén is átadhatja pénzmaradványát, a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően, a közismerten nehéz anyagi helyzetben lévő MTV Részvénytársaságnak. Természetesen ez a pénzmennyiség nem segít jelentősen a közszolgálati Magyar Televízió múltban felhalmozott adósságain, azonban egy apró takarékossági gesztusnak lehet tekinteni.
A közalapítvány ellenőrző testülete folyamatosan fokozott figyelemmel kísérte és kíséri a számviteli és pénzügyi fegyelem betartását. Hangsúlyoznom kell, a Magyar Televízió kuratóriuma ma is összesen 25 fős, a testületi üléseken egyenlő szavazati joggal rendelkező kurátorokból állt fel, nem pedig a sokat emlegetett négy elnökségi tagból. A 25 fős kuratóriumi testület tagjai is nagy érzékenységgel és felelősséggel rendelkeznek a pénzügyek megítélésénél.
A Magyar Rádió Közalapítvány a médiatörvény hatálybalépése után 15 millió forint induló vagyont kapott. A kuratórium felállásakor, működésének megkezdésekor nem részesült költségvetési támogatásban, az induló vagyont élte fel. 1997-ben már a médiatörvényben meghatározott 1 százalék nem volt elegendő, ezért az Országgyűlés az összeget 0,5 százalékkal emelte. 1998-ban is az ORTT folyósította a megemelt támogatást. 1999-ben - mint ismeretes - az Országgyűlés 1,8 százalékos részesedést hagyott jóvá. A Magyar Rádió Közalapítvány bevételei és kiadásai évek óta lényegében megegyeznek, illetve a kiadások nem haladják meg a bevételeket, tehát a közalapítvány gazdálkodása körültekintő, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években is megemelt költségvetéssel gazdálkodott.
A bevételi oldal bizonytalansága, illetve a médiatörvényben meghatározott 1 százalék nem teszi lehetővé a nyugodt, biztonságos gazdálkodást. Véleményem szerint az eddigiek alapján nyugodtan elfogadhatjuk a közalapítványi kuratóriumok egymással egyeztetett véleményét, kérését arról, hogy az eddigiek alapján a jövő évben egységesen határozzuk meg a támogatás százalékban kifejezett mértékét.
Bizottsági ülésünkön az ellenzéki képviselők egy része az előterjesztés ürügyén a jelenlegi médiahelyzet megtárgyalását kezdeményezte. Bizottságunk többségének az az álláspontja, hogy a valós médiaproblémák megoldására a kulturális és sajtóbizottság média albizottsága, illetve a hatpárti média ad hoc bizottság illetékes. Mind a két testületben a megoldásokat keresve nyitottak vagyunk a tárgyalásra.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem