MANNINGER JENŐ

Teljes szövegű keresés

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Most, hogy így az ügyrendi vitában elfáradtak és már csak kormánypárti képviselők vannak a teremben, ezért engedje meg, hogy csak röviden válaszoljak, illetve szóljak hozzá az ön felszólalásához, hiszen a téma rendkívüli fontosságára rámutatott.
A 67-es számú főút Szigetvár és az országhatár közötti szakasza új nyomvonalának megvalósítására vonatkozó terveit, elképzeléseit bizonyára ismeri, hiszen szerepel az országos közúthálózat távlati fejlesztési tervében, valamint a Baranya megyei regionális fejlesztési tervben.
A projekt fontosságát a magyar-horvát kormányközi kisebbségi vegyes bizottság zágrábi ülésén hivatalosan is felvetették és szorgalmazzák. A horvát fél elképzelése szerint Sellye térségében a Sopje-Révfalu közötti drávai átkelőhely a rövid távú programban szerepel. A fejlesztési igénnyel párhuzamosan már felmértük a feladat nagyságát és forrásigényét, az elmúlt évben pedig elkészült a megvalósíthatósági tanulmány is.
A Szigetvár és az országhatár között tervezett 35 kilométer hosszú új út várható beruházási költsége azonban a mai áron is mintegy 20 milliárd forintra becsülhető. Ilyen nagyságú beruházás nyilvánvalóan csak ütemezetten, minden bizonnyal a következő évtized során valósulhat meg. Az építkezés megindítását megelőzően azonban mind a horvát, mind a magyar oldalon számos előkészítő feladat elvégzésére lesz szükség. Példaként kell megemlíteni, hogy az említett út magyarországi szakaszának folytatásához egyelőre Szlavónia területén sincsenek meg a feltételek, hiszen a Sopje-Szlatina útvonal jelenleg megyei alsóbbrendű útként szerepel. Számos egyeztetés végrehajtása szükséges ugyanakkor a magyar oldalról is, mivel az új út keresztezi majd a Duna-Dráva Nemzeti Parkot, ezért a tervezési munkákat csak teljes körű környezetvédelmi egyeztetés és vizsgálat után lehet folytatni.
Amennyiben az új révfalui határátkelőhely létesítésében államközi megállapodás jön létre, az felgyorsíthatja a Révfalu-Sellye, majd a Sellye-Szigetvár közötti szakaszok megépítését. Az út építését és a határátkelőhely létesítését mindenképpen össze kell azonban hangolni.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem