KÉKKŐI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

KÉKKŐI ZOLTÁN
KÉKKŐI ZOLTÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Ormánság Baranya megyében, Magyarország legdélebbi térségében található. Délről a Dráva folyó, míg nyugatról Somogy megye határolja. Északról és keletről a határt az ormánsági lakosság sajátos jellege adja. A térség területe mintegy 570 négyzetkilométer, az Ormánsághoz néprajzilag tartozó 47 település, valamint a csatlakozott öt község - összesen 52 - összlakossága mintegy 21 ezer fő.
Az Ormánság természeti adottságainak megfelelően a lakosság meghatározó tevékenysége a múltban és jelenleg is a mezőgazdaság. Egyéb munkalehetőséget főként a két legnagyobb település: Sellye és Vajszló kínált. Nagyarányú volt a térségben az ingázás Pécs, Siklós, Szigetvár, Szentlőrinc ipari üzemeibe, bányáiba.
1990-ben kezdődött politikai és gazdasági reformfolyamat vesztesei az elbocsátások terén főleg az ingázók voltak. A helyi vállalatok a privatizáció után a korábbi állások közül sokat megszüntettek. A Baranya megyei Munkaügyi Központ sellyei kirendeltségén regisztrált adatok szerint 1999-ben a munkanélküliségi ráta 28-30 százalék között mozog. A jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzetet számottevő mértékben befolyásolta a határmentiség. A sok évtizedes határövezetté nyilvánítás az Ormánság földrajzi térségében a gazdasági és társadalmi fejlődés minden fajtáját befagyasztotta.
A kistérség az ország általános gazdasági, társadalmi és infrastrukturális fejlődéséből kimaradt. A gazdasági, társadalmi leépülés folyamatos. Ennek a folyamatnak a megállítása és pozitív irányú megfordítása a térségben az infrastruktúra fejlesztésével, ezen belül is elsősorban a falusi ökoturizmus, a kereskedelem és a mezőgazdaság fejlődését, átalakítását szolgáló közúthálózat kialakításával érhető el. Ennek fő eleme egy új főútvonal és egy új közúti határátkelő létesítése. A kormány 2117/1999. számú határozata által megfogalmazott gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési program elsődlegesen a nemzetközi és országos érdekeknek megfelelően alkotta meg a tízéves fejlesztéseket és azon belül a Dél-Dunántúl tervezési és statisztikai régiót érintő elemeket, amelyek tartalmazzák többek között az új határátkelőhely nyitását a déli országhatáron.
A dél-dunántúli régió 1999. évi komplex fejlesztési programjában stratégiai célként szerepel a hazai interregionális közlekedési kapcsolatok javítása, a peremhelyzet oldása, valamint a határátkelőhely fejlesztése. A 67-es főút továbbépítése kiemelten kezelendő a régió észak-déli irányú összeköttetése és a megépülő autópályák, autóutak gyors elérhetősége szempontjából.
Kérdezem az államtitkár urat, mikorra várható a 67-es számú út megépítése Szigetvártól Sellyén át az országhatárig? Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem