MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Kiderült, hogy több tekintetben támogatni kívánjuk a Történeti Hivatal munkáját. Egyik támogatás az, hogy az országgyűlési határozatunkban segítjük a munkájukat, elismerjük az eredményeiket, a másik lehetőség, hogy majd a törvényt módosítjuk, de addig is úgy gondolom, hogy társadalmi segítséget is célszerű volna adni. Éspedig ez az lenne, amelyet már több alkalommal felvetettem, hogy az iratokban szereplő személyekként adjunk nyilatkozatot, amelyben hozzájárulunk ahhoz, hogy a nevünk fennmaradhasson, bár mint közszereplő én amúgy is benne maradhatok általában, nem radíroztatok ki, de mások tegyenek ilyen nyilatkozatot.
Jó lenne, ha ilyen nyilatkozatminták a Történeti Hivatalban rendelkezésre állnának, és esetleg a Történeti Hivatal felajánlaná a hozzáfordulóknak, hogy ha akarnak - minden presszió nélkül -, ilyen nyilatkozatot töltsenek ki, mert ez megkönnyíti a hivatal munkáját. Ha az odafordulók nagy számban kitöltik ezt a nyilatkozatot, akkor az ő nevüket fel lehet szabadítani és benne lehet hagyni, még akkor is, ha személyes vonatkozások vannak; természetesen a levéltári meg egyéb személyiségi jogokra vonatkozó törvényekkel együtt.
A másik dolog, amire hivatkozott a Történeti Hivatal, hogy az iratmegsemmisítés felmérése még nem történt meg. Az iratmegsemmisítés egésze rendkívül obskúrus mindnyájunk számára: valójában ellenőrizetlenül történt, kérdés, hogy megtörtént-e teljesen; jó lenne ellenőrizni azt, hogy valóban ilyen hatalmas tömegű papírt mégiscsak hogyan semmisítettek meg, hol van ennek a nyoma, hol vannak a fuvarlevelek, amikkel elvitték és így tovább.
Tehát nagyon jó lenne, hogyha komolyabb formában történne meg ennek a vizsgálata, nemcsak egy tudományos elemzés során... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Folytatom majd.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem