IVANICS FERENC

Teljes szövegű keresés

IVANICS FERENC
IVANICS FERENC (Fidesz): Tisztelt Házelnök Úr! Tisztelt Glatz Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az expozéban több részre osztva hallhattuk a tudomány helyzetének tárgyalását. Egyik kiemelt terület volt az integráció, az integráció területén belül is a régió. A régiókat mint területi szervezési alapegységeket a XXI. század gondolkodási területének jelölte meg az elnök úr, és - az anyagban, próbáltam keresni a kapcsolatot - egyetlen mondat utal rá. Ez a 65. oldalon található: "Napvilágra lépnek új tudományágak is, így egyre erősödnek a korábban is jelen levő régiókutatások." Én biztatni szeretném a Tudományos Akadémiát arra, hogy erősítsék a régiók kutatási szerepét, hiszen Magyarországon ezen a területen jelentős aránytalanságok állnak fenn.
Ha megnézzük, hogy a teljes munkaidejű dolgozóra átszámított egyenértékben '97 adatai alapján mindössze 20 758 fő dolgozott a kutató-fejlesztő munkahelyeken, közülük tudományos kutató-fejlesztő csupán 11 154 fő, akkor azt mondhatjuk, hogy ezek a kutatók mindenképpen kevesen vannak. Hogy oszlik ez el? Magyarországon a K+F-ben foglalkoztatottak 63 százaléka Budapesten dolgozik, az Észak- és a Dél-Alföld szerepe ez után lemaradva, de a többiektől még jelentősen különbözik, hiszen 10,5 és 9,8 százalék az ott foglalkoztatottak aránya. A gazdasági fejlődésben élen járó Nyugat-Dunántúl megyéi meglehetősen hátul kullognak a sorban, így a régió csak a válsággal sújtott Észak-Magyarországot tudta megelőzni, itt 3,9 százalék a foglalkoztatottak aránya. A nyugat-dunántúli régiókban ez a 3,9 százalék feleakkora, mint a Csongrád megyében kutatásban és fejlesztésben foglalkozottak esetében. Tehát azt mondhatjuk, hogy bizony aránytalanságok vannak. Ez a ráfordítások területén is hasonló arányokat mutat, ezt némileg befolyásolja a vitában is már többször megemlített, nemcsak állami források, hanem a gazdaság szereplőinek forrásbevonása, de azt mondhatom, hogy ez jelen pillanatban még ezen a vidéken nem jelentős.
Ha megpróbáljuk a jövőképet felrajzolni, amikor majdan a tudomány helyzetét vizsgáljuk, mindenképpen javasolnám, hogy ilyen szempontból a vidéket érdemes erősítenünk, hiszen ez vidéken nemcsak maguk az arányszámok miatt fontos, hanem az ott levő értelmiség miatt is fontos. Ha az egyetemi integráció szerepét nézzük, akkor tulajdonképpen Nyugat-Dunántúlon két egyetem jöhet létre, a soproni egyetem és majdan 2002-ben a győri egyetem, az ezek köré szerveződő kutatás-fejlesztések meglehetősen szerények. Mi - és itt mint odatartozó képviselő beszélek - a nyugat-dunántúli régióban első helyen jelöltük meg az emberi erőforrás fejlesztését - mint a gazdaság egyik legfontosabb motorját. Úgy hiszem, ha a tudomány fejlesztésében és a régiófejlesztésben ezt sikerül összehangolnunk, akkor jelentős eredményeket mondhatunk majd magunkénak az elkövetkezendő években, évtizedekben.
Elnök úr az expozéban a régiókról szólva megemlítette, azt mondta, jobban kell koncentrálnunk a régiókra. Én azt kérem, tegye ezt a Tudományos Akadémia, és mi szívesen látjuk ezt a koncentrációt.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem